Kort samengevat
In de horeca is gastvrijheid heel belangrijk. Dat leer je tijdens de opleiding Gastheer/Gastvrouw. Je leert hoe je gasten een fijne ervaring geeft. Dit doe je met de juiste voorbereidingen, kennis van dranken en producten, serveertechnieken en een goede houding.
Vakken & inhoud
Theorievakken
Nederlands, Engels, rekenen, wereldburgerschap.
Praktijkvakken
Gastvrijheid, serveertechnieken, waren- en drankenkennis.
Stage
Omgaan met gasten, voorbereidende en afsluitende werkzaamheden, waren- en drankenkennis en samenwerken.
Opleiding in beeld
Iets voor jou?
Dit ga je leren
Locaties
Uitgebreide informatie
Deze opleiding duurt 2 jaar. Als je genoeg ervaring hebt, kun je versnellen. Lees hiervoor verder bij ‘Versnellen’. Je krijgt les van docenten met veel ervaring in de praktijk.
Jaar 1
Je start met de basis van het vak, zoals omgaan met gasten en serveertechnieken. Ook krijg je algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Je gaat 3 dagen per week naar school voor lessen. 2 dagen per week loop je bij een bedrijf stage. Zo krijg je direct werkervaring.
Jaar 2
Dit jaar werk je 4 dagen per week en ga je 1 dag per week naar school. Je leert hoe je goed voorbereid een restaurant opent en welke werkzaamheden er na sluitingstijd bij komen kijken. Aan het eind van het jaar doe je examen en krijg je jouw diploma.
In het eerste jaar loop je vanaf november twee dagen per week stage zodat je werkervaring krijgt. Je kiest zelf waar je stage loopt, bijvoorbeeld in een restaurant, café of lunchroom.
In het 2e jaar ga je 4 dagen per week werken bij een bedrijf. Daar heb je een praktijkopleider die je begeleidt op de werkplek. School blijft in contact met de praktijkopleider.
Het bedrijf waar je stage loopt of werkt moet aan een aantal eisen voldoen. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Natuurlijk kunnen wij ook helpen bij het vinden van een stage of leerbedrijf die bij je past.
Algemene vakken
- Nederlands
- Engels
- rekenen
- loopbaan
- wereldburgerschap
- weerbaarheidslessen
Praktijkvakken
- omgaan met gasten
- serveertechnieken
- waren- en drankenkennis
- voorbereidende en afsluitende werkzaamheden
Keuzedelen
Tijdens je opleiding kun je ook vakken kiezen. Dit heten keuzedelen. Je hoort tijdens je opleiding welke keuzedelen je kunt kiezen.
- barista
- drankenkennis 1
- eetcultuur en wensen
Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek of bijeenkomst. Je krijgt informatie over de opleiding Gastheer/Gastvrouw en je kan al je vragen stellen. Je ontvangt de uitnodiging via e-mail.
Voldoe jij aan onderstaande punten? Dan is de versnelde opleiding misschien wel iets voor jou.
- Je hebt minimaal een jaar werkervaring in de bediening bij een restaurant.
- Je bent goed gemotiveerd.
- Je kunt zelfstandig werken en proactief handelen.
- Je hebt een goede basiskennis van Nederlands, Engels en rekenen op vmbo-kader-niveau.
Tijdens de kennismaking bepalen we of je al voldoende basiskennis hebt en of dit bij je past.
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor de opleiding Gastheer/Gastvrouw is het lesgeld € 1419 voor het schooljaar 2024 - 2025 .
Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop.
De leermiddelen bestaan uit:
- Boekenpakket
- Laptop
- Excursies en workshops
De geschatte kosten bedraagt €515,-
- Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
- Of een mbo-diploma entree of vergelijkbaar niveau.
Aan het werk
Na het halen van je diploma kun je direct als gastheer of gastvrouw in de horeca werken. Dat kan bijvoorbeeld bij een restaurant, hotel, eetcafé, cateringbedrijf, brasserie of congrescentrum. Er is veel werk te vinden in de bediening.
Verder leren
Nog niet klaar met studeren? Dan kun je verder studeren op niveau 4, zoals Manager/Ondernemer Horeca (MOH) of Leidinggevende Bediening.
Wat je ook kiest, wij zorgen samen met jou dat je goed bent voorbereid op de toekomst.
Alle kwalificaties die door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden vastgesteld krijgen een crebonummer. Scholen gebruiken deze codes voor hun administratie.
Crebonaam: Medewerker bediening/café-bar (Gastheer/-vrouw)
Crebonummer: 25168
Studie in Cijfers helpt leerlingen en hun ouders bij het maken van een goede studiekeuze. Studie in Cijfers geeft namelijk informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Het is ontwikkeld samen met JOB, LAKS, FNV Jong, CNV Jongeren, onderwijs en bedrijfsleven.
Bekijk Studie in Cijfers van de opleiding Gastheer/Gastvrouw (bol - bbl).
Meld je nu aan!
Je meldt je in minder dan 5 minuten aan via ons aanmeldformulier. Houd je DigiD bij de hand.
Vragen? studieinfo@rocmn.nl