Veelgestelde vragen
Open dagen
Nee, aanmelden voor een open dag is niet verplicht. Het voordeel van je aanmelden is dat je dan van ons een mail krijgt met alle info zoals het adres. En vlak voor de open dag, ontvang je nog een reminder. Wel zo handig.
Ja, tijdens een open dag kan je je meteen aanmelden voor een opleiding. Zorg wel dat je je DigiD meeneemt want die heb je nodig voor je aanmelding.
Na je online aanmelding voor een open dag, ontvang je een bevestiging via de mail. In die mail staat o.a. de locatie waar je moet zijn.
Heb je geen bevestiging ontvangen? Check dan je spam-box.
Ook zonder de bevestiging ben je van harte welkom op onze open dagen.
Starten met een opleiding
De meeste opleidingen starten eind augustus of eind februari. De exacte datum krijg je via de mail te horen. Sommige opleidingen hebben een doorlopende of flexibele instroom, dit houdt in dat er op verschillende momenten in het jaar mogelijkheid is om te starten. Op de opleidingskaarten per opleiding kun je zien wanneer jouw opleiding gaat starten.
Kennismakingsbijeenkomst
Ben je aangemeld voor een opleiding op niveau 3 of 4? Dan krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsbijeenkomst. Deze duurt ongeveer 2,5 uur.
Kennismakingsgesprek
Ben je aangemeld voor een entreeopleiding of niveau 2 opleiding? Dan krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Deze duurt ongeveer 45 minuten.
Stuur een mail naar aanmelden [at] rocmn.nl (aanmelden[at]rocmn[dot]nl) en vermeld je studentnummer zodat we je afmelding kunnen verwerken. Geen studentnummer? Vermeld dan je voor- en achternaam en je geboortedatum. Je ontvangt van ons een bevestiging van je afmelding.
Bij alle opleidingen is een laptop nodig. De specificaties verschillen per opleiding. In de startmail die je van ons ontvangt, vind je de specificaties van de laptop. Ben je van plan een laptop voor je studie te kopen? Kijk dan op studywise.nl.
Heb je nog geen werkplek gevonden, dan kan je wel alvast starten met de bbl-opleiding. Je hebt dan tot 1 december 2025 de tijd om een werkplek te vinden. Geef wel aan bij je opleiding dat je nog geen werkplek hebt, dan bespreken we de mogelijkheden. Soms is het namelijk mogelijk of wenselijk om eerst met de bol-opleiding te starten.
Heb je de opleiding gevonden die bij je past en wil je je daarvoor aanmelden? Beloop ons stappenplan en jij bent klaar voor je nieuwe opleiding!
Tijdens je opleiding
Om je opleiding goed te kunnen volgen, heb je boeken, materialen/gereedschappen en licenties nodig.
Je krijgt voor de zomervakantie een mail op je privé e-mailadres met informatie voor de start van het nieuwe schooljaar. In die mail vind je een lijstnummer van je leermiddelen voor het nieuwe schooljaar. Een deel hiervan is verplicht en een deel niet. Dit staat aangegeven op je lijst.
Om je boeken te bestellen volg je deze stappen:
- Ga naar: ‘Mijn ROCMN’ of klik op de link in de startmail.
- Log in met je gebruikersnaam en schoolwachtwoord van ROCMN. Deze krijg je per e-mail als je inschrijving compleet is.
Ben je de mail met je gebruikersnaam en wachtwoord kwijt, volg dan deze instructie en kies optie Wachtwoord vergeten.
Ongebruikte leermiddelen
ROC Midden Nederland heeft een regeling voor het terugkopen van ongebruikte leermiddelen. Studenten kunnen op het declaratieportaal een account aanmaken waar zij een aanvraag kunnen indienen om geld terug te vragen voor leermiddelen die niet gebruikt zijn. Dit kan alleen als deze leermiddelen op de lijst stonden als verplicht.
ROC Midden Nederland heeft een uitgebreid sport- en beweegprogramma voor alle voltijds eerstejaars mbo-studenten. We bieden minimaal 40 sportieve uren aan binnen het rooster. In sommige gevallen worden ook sportieve activiteiten aangeboden aan hogere jaars.
Iedere student krijgt een studentcoach. De studentcoach is net als een mentor op de middelbare school. Jij en je ouder(s)/verzorger(s) kunnen met vragen terecht bij de studentcoach.
Je kunt je rooster vinden via start.rocmn.nl of via de Pocket App.
Als student log je in op Mijn ROCMN.
Als ouder log je in op het ouderportaal.
Als praktijkopleider log je in op het bedrijvenportaal.
Zodra je iets mee hebt gemaakt wat je niet leuk vindt, kun je contact opnemen met een Contactpersonen Ongewenst Gedrag. Deze contactpersoon is het eerste aanspreekpunt bij klachten over ongewenst gedrag door medestudenten of werknemers van ROC Midden Nederland gericht tegen studenten.
Je kunt het emailadres van de contactpersoon navragen via je studentcoach, de receptie of Mijn ROCMN.
Overige vragen
Is het diploma behaald in de periode 2000 tot 2006? Dan kun je terecht bij compliance [at] rocmn.nl (compliance[at]rocmn[dot]nl.) Vraag je een diploma op voor een sollicitant? Dan hebben een getekende toestemmingsverklaring nodig van de kandidaat.
Is het diploma behaald in de periode 2006 tot heden? Dan kun je via het diplomaregister van DUO een digitaal uittreksel opvragen. Het uittreksel heeft dezelfde waarde als een gewaarmerkt kopie van het diploma.
Jongeren moeten naar school totdat ze een startkwalificatie hebben of 18 jaar worden. Een startkwalificatie is een diploma op het niveau van havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger. Voor leerlingen tot 16 jaar heet dit leerplicht. Voor jongeren tussen 16 en 18 jaar heet dit de kwalificatieplicht.
No, unfortunately, our programs are not open to international students. However, you are welcome if you have completed prior education abroad, are currently in the Netherlands, and have limited knowledge of the Dutch language. We offer programs for non-native speakers and pathways with additional language support. Learn more about programs for non-native speakers.