Navigatie


Horeca

Opleiding Kok

  • mbo
  • Niveau 2
  • bol - bbl
Je leert om kok te worden
Studenten Kok doen mise en place in de keuken van school

Kort samengevat

Bij de opleiding Kok leer jij professioneel koken. Je gaat met je team gerechten bereiden, recepten aanpassen en de juiste producten bestellen. Je start met 2 praktijkdagen en 3 schooldagen per week. In jaar 2 worden dit 4 praktijkdagen en 1 schooldag. Zo bouw je rustig op.  

  • Professioneel koken, recepten aanpassen en samenwerken 

  • Jaar 1 meer op school, jaar 2 meer aan het werk 

  • Je doet praktijkervaring op in de beste leerbedrijven 

  • Na je opleiding direct aan het werk of doorstuderen op niveau 3 

  • Goed bereikbare schoollocatie in Nieuwegein met moderne keukens 

Praktische info

Niveau
2
Leerweg
Gecombineerd (bol - bbl)
Duur
2 jaar
Locatie
Nieuwegein
Lesgeld
€ 1419

€ 1419

Lesgeld 2024-2025 | voltijd bol mbo-opleiding 

Start
Augustus 2025

Vakken & inhoud

Theorievakken

Nederlands, Engels, wereldburgerschap 

Praktijkvakken

Gerechten bereiden, werk voorbereiden, gastvrijheid. 

Stage

 Samenwerken, werkervaring, producten bestellen. 

Opleiding in beeld

Dronevlucht Horeca & Toerisme College

Bekijk afbeeldingen van kok

Photo:1/3

Iets voor jou?

  • Je houdt van koken 

  • Je wilt creatief zijn met recepten 

  • Je werkt graag in een team 

  • Je bent een harde werker 

  • Je wilt het kookvak rustig leren 

Dit ga je leren

Locaties

Uitgebreide informatie

Deze opleiding duurt 2 jaar. Je krijgt les van docenten met veel ervaring in de praktijk. 

Jaar 1 

Je start het 1e jaar met de basis van het kookvak. Ook heb je vakken als Nederlands en rekenen. Je gaat 3 dagen per week naar school voor lessen. 2 dagen per week loop je bij een bedrijf stage. Zo krijg je direct werkervaring.  

Jaar 2 

Dit jaar werk je 4 dagen per week en ga je 1 dag per week naar school. Je leert bijvoorbeeld hoe je recepten kunt aanpassen. Aan het eind van het jaar doe je examen en krijg je jouw diploma.  

Je loopt in het 1e jaar 2 dagen stage per week. Daarbij ga je aan het werk bij een bedrijf, zodat je werkervaring krijgt. Je kunt zelf kiezen waar je stage loopt. Dit kan bijvoorbeeld een restaurant, café of cateringbedrijf zijn.  

In het 2e jaar ga je 4 dagen per week werken bij een bedrijf. Daar heb je een praktijkopleider die je begeleidt op de werkplek. School onderhoudt ook contact met de praktijkopleider. 

Het bedrijf waar je stage loopt of werkt moet aan een aantal eisen voldoen. Geschikte leerbedrijven vind je op de website  Stagemarkt. Natuurlijk kunnen wij ook helpen bij het vinden van een stage of leerbedrijf die bij je past.   

Algemene vakken

  • Nederlands
  • Engels
  • rekenen
  • loopbaan
  • wereldburgerschap

Praktijkvakken

  • mise en place (voorbereidende werkzaamheden)
  • recepten aanpassen
  • gerechten bereiden met de juiste producten  
  • werkruimtes, gereedschappen en machines schoonmaken
  • producten bestellen, ontvangen, controleren en opslaan  
  • keukenadministratie

Keuzedelen  

Tijdens je opleiding kun je ook vakken kiezen. Dit heten keuzedelen. Je hoort tijdens je opleiding uit welke keuzedelen je kunt kiezen. 

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek of bijeenkomst. Je krijgt informatie over de opleiding Kok en je kan al je vragen stellen. Je ontvangt de uitnodiging via e-mail.

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor de opleiding opleiding Kok is het lesgeld € 1419 voor het schooljaar  2024 - 2025 .

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop.

De leermiddelen bestaan uit: 

  • Boekenpakket 
  • Laptop 
  • Excursies, demo's en workshops  
  • Veiligheidsschoenen 

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een mbo-diploma entree of vergelijkbaar niveau.

Aan het werk

Na het behalen van je diploma, kun je meteen aan de slag als kok. Je kunt bijvoorbeeld werken in een restaurant, café of cateringbedrijf.

Verder leren

Nog niet klaar met studeren? Dan kun je doorstuderen op niveau 3 Zelfstandig Werkend Kok. Met een positief studieadvies en toelatingsopdracht kun je de opleiding in 2 jaar afronden in plaats van 3.  

Wat je ook kiest, wij zorgen samen met jou dat je goed bent voorbereid op de toekomst. 

Alle kwalificaties die door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden vastgesteld krijgen een crebonummer. Scholen gebruiken deze codes voor hun administratie.

Crebonaam: Keuken (Kok)
Crebonummer: 25180

Studie in Cijfers helpt leerlingen en hun ouders bij het maken van een goede studiekeuze. Studie in Cijfers geeft namelijk informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Het is ontwikkeld samen met JOB, LAKS, FNV Jong, CNV Jongeren, onderwijs en bedrijfsleven.

Bekijk Studie in Cijfers van de opleiding Kok (bol - bbl).

Meld je nu aan!

Je meldt je in minder dan 5 minuten aan via ons aanmeldformulier. Houd je DigiD bij de hand.

Vragen? studieinfo@rocmn.nl

Ook interessant?