Navigatie


Horeca

Opleiding Zelfstandig Werkend Kok

  • mbo
  • Niveau 3
  • bbl
Je leert om zelfstandig werkend kok te worden
Studenten Zelfstandig Werkend Kok snijden groente in moderne keuken op school

Kort samengevat

Wil jij van begin tot eind een gerecht kunnen bedenken, voorbereiden en bereiden? En samen met je collega’s de gasten een onvergetelijke avond bezorgen? Bij de bbl-opleiding Zelfstandig Werkend Kok leer je de kneepjes van het kookvak. 

  • Werkend leren: 4 dagen werk en 1 dag school 

  • Je werkt bij de beste leerbedrijven 

  • Na je opleiding direct aan het werk of doorstuderen op niveau 4 

  • Recepten maken, menu’s samenstellen en sociale vaardigheden 

  • Leren in moderne keukens 

  • Moderne goed bereikbare locatie

Praktische info

Niveau
3
Leerweg
Werken en leren (bbl)
Duur
3 jaar
Locatie
Nieuwegein
Lesgeld
€ 715

€ 715

Lesgeld 2024-2025 | bbl niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding)

Begin
Augustus 2025

Vakken & inhoud

Theorievakken

Nederlands, Engels, rekenen, wereldburgerschap.

Leerwerkplek

Producten en gerechten bereiden, keukenonderhoud, menu’s samenstellen. 

Opleiding in beeld

Bekijk video

Dronevlucht Horeca & Toerisme College

Iets voor jou?

  • Je houdt van koken 

  • Je wilt creatief zijn met recepten 

  • Je durft risico’s te nemen 

  • Je bent een harde werker 

  • Je vindt het niet erg om onder tijdsdruk te werken 

Dit ga je leren

Locaties

Uitgebreide informatie

Deze opleiding duurt 3 jaar, waarbij je per week 4 dagen werkt en 1 dag naar school komt. De vaste schooldag ontvang je in juli in de startmail. 

Jaar 1 

Je start het 1e jaar met de basis van het kookvak. Het 1e jaar volg je samen met studenten van de opleiding Gespecialiseerd Kok (niveau 4). Dit geeft de ambitieuze student de kans om snel veel te leren. 

Jaar 2 

Dit jaar leer je hoe je recepten kunt maken en aanpassen. Ook krijg je les in onderhoud van de werkruimtes.  

Jaar 3 

In jaar 3 doe je examen en behaal je jouw diploma.  

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. 

Erkend leerbedrijf 

Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider. 

Algemene vakken

  • Nederlands
  • Engels
  • rekenen
  • loopbaan
  • wereldburgerschap

Praktijkvakken

  • werkzaamheden plannen  
  • mise en place (voorbereidende werkzaamheden)
  • recepten aanpassen, nieuwe recepten ontwikkelen en een menukaart opstellen
  • producten en gerechten bereiden  
  • werkruimtes, gereedschappen en machines schoonmaken
  • onderhouden van keukeninventaris
  • delegeren en bewaken van werkzaamheden
  • producten bestellen, ontvangen, controleren en opslaan  
  • calculeren en keukenadministratie

Keuzedelen 

  • wijnkennis
  • eetcultuur en wensen
  • bierkennis 

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek of bijeenkomst. Je krijgt informatie over de opleiding Zelfstandig Werkend Kok en je kan al je vragen stellen. Je ontvangt de uitnodiging via e-mail.

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor de opleiding Zelfstandig Werkend Kok is het lesgeld € 715 voor het schooljaar  2024 - 2025 .

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop.

De leermiddelen bestaan uit: 

  • Boekenpakket 
  • Laptop 
  • Excursies, demo's en workshops  
  • Veiligheidsschoenen 

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Aan het werk 

Na het behalen van je diploma, kun je meteen aan de slag als zelfstandig werkend kok. Er is veel werk te vinden! Je kunt bijvoorbeeld werken in een restaurant, hotel of een andere organisatie met keuken. 

Verder leren 

Nog niet klaar met studeren? Dan kun je doorstuderen op niveau 4 bij Gespecialiseerd Kok. Daar leer je meer over gastronomie, patisserie en je kan leermeester worden. Met jouw diploma kun je bovendien de opleiding in 2 jaar afronden in plaats van 3. 

Wat je ook kiest, wij zorgen samen met jou dat je goed bent voorbereid op de toekomst. 

Alle kwalificaties die door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden vastgesteld krijgen een crebonummer. Scholen gebruiken deze codes voor hun administratie.

Crebonaam: Zelfstandig werkend kok
Crebonummer: 25182

Studie in Cijfers helpt leerlingen en hun ouders bij het maken van een goede studiekeuze. Studie in Cijfers geeft namelijk informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Het is ontwikkeld samen met JOB, LAKS, FNV Jong, CNV Jongeren, onderwijs en bedrijfsleven.

Bekijk Studie in Cijfers van de opleiding Zelfstandig Werkend Kok (bbl).

Meld je nu aan!

Je meldt je in minder dan 5 minuten aan via ons aanmeldformulier. Houd je DigiD bij de hand.

Vragen? studieinfo@rocmn.nl

Ook interessant?