Kort samengevat
Wil jij door meester-koks de fijne kneepjes van het kookvak leren? Bij de bbl-opleiding Gespecialiseerd Kok leer je hoe je met bijzondere kooktechnieken recepten ontwikkelt en verfijnt. Daarnaast werk je aan jouw vaardigheden als leidinggevende en aanspreekpunt voor gasten.
Vakken & inhoud
Theorievakken
Nederlands, Engels, gastronomie en drankenkennis, calculeren en budgetteren en wereldburgerschap.
Leerwerkplek
Producten en gerechten bereiden, werkruimtes onderhouden, kooktechnieken, managementvaardigheden
Opleiding in beeld
Iets voor jou?
Dit ga je leren
Locaties
Uitgebreide informatie
Deze opleiding duurt 3 jaar, waarbij je per week 4 dagen werkt en 1 dag naar school komt. De vaste schooldag ontvang je in juli in de startmail.
De opleiding is heel praktijkgericht en er wordt veel van je verwacht. Wat je leert op school kun je direct gebruiken in de praktijk. Je krijgt regelmatig workshops van meester-koks en gespecialiseerde koks uit het bedrijfsleven.
Jaar 1
Je start het 1e jaar met de basis van het kookvak. Het jaar volg je samen met Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3). Heb je al een diploma voor Zelfstandig Werkend Kok? Dan kun je direct starten in jaar 2!
Jaar 2
Dit jaar leer je meer bijzondere kooktechnieken en krijg je les in managementvaardigheden.
Jaar 3
In jaar 3 ga je steeds meer eigen recepten maken en bereiden. Aan het einde van het jaar doe je examen en heb je je diploma binnen.
Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.
Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.
Algemene vakken
- Nederlands
- Engels
- rekenen
- loopbaan
- wereldburgerschap
Praktijkvakken
- werkzaamheden plannen
- mise en place (voorbereidende werkzaamheden)
- recepten aanpassen, nieuwe recepten ontwikkelen en een menukaart opstellen
- producten en gerechten bereiden
- werkruimtes, gereedschappen en machines schoonmaken
- onderhouden van keukeninventaris
- producten bestellen, ontvangen, controleren en opslaan
- calculeren en budgetteren
- keukenadministratie, ondersteunen verbetering efficiency en beheersing van kosten
- bijzondere kooktechnieken en de laatste trends
- gastronomie en drankenkennis (bier, wijn)
- patisserie
- managementvaardigheden (leidinggeven en het begeleiden van leerling-koks)
Keuzedelen
Denk bijvoorbeeld aan het keuzedeel Voorbereiding op het hbo of Wijnkennis. Waar je nog meer uit kunt kiezen, hoor je tijdens je opleiding.
Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek of bijeenkomst. Je krijgt informatie over de opleiding Gespecialiseerd Kok en je kan al je vragen stellen. Je ontvangt de uitnodiging via e-mail.
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor de opleiding Gespecialiseerd Kok is het lesgeld € 715 voor het schooljaar 2024 - 2025 .
Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop.
De leermiddelen bestaan uit:
- Boekenpakket
- Laptop
- Excursies, demo's en workshops
- Veiligheidsschoenen
De geschatte extra kosten bedraagt €365,-
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
- Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4
Aan het werk
Je studeert af als gespecialiseerd kok en kunt dan meteen aan de slag in de keuken van een restaurant, hotel of andere horecagelegenheid.
Verder leren
Nog niet klaar met studeren? Op het hbo kun je verder leren, denk aan:
- School voor Levensmiddelentechnologie
- Lerarenopleiding Consumptieve Technieken
- Hogere Hotelschool
Wat je ook kiest, wij zorgen samen met jou dat je goed bent voorbereid op de toekomst.
Alle kwalificaties die door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden vastgesteld krijgen een crebonummer. Scholen gebruiken deze codes voor hun administratie.
Crebonaam: Keuken (Gespecialiseerd kok)
Crebonummer: 25179
Studie in Cijfers helpt leerlingen en hun ouders bij het maken van een goede studiekeuze. Studie in Cijfers geeft namelijk informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Het is ontwikkeld samen met JOB, LAKS, FNV Jong, CNV Jongeren, onderwijs en bedrijfsleven.
Bekijk Studie in Cijfers van de opleiding Gespecialiseerd Kok (bbl).
Meld je nu aan!
Je meldt je in minder dan 5 minuten aan via ons aanmeldformulier. Houd je DigiD bij de hand.
Vragen? studieinfo@rocmn.nl