Navigatie


Management

Opleiding Manager/Ondernemer Horeca (de middelbare hotelschool)

  • mbo
  • Niveau 4
  • bol
Je leert hoe je een hotel, restaurant of ander horecabedrijf runt.
Student Ondernemer Horeca bespreekt werkschema

Kort samengevat

Wil jij een succesvol horecabedrijf leiden? Tijdens de opleiding Manager/Ondernemer Horeca leer je hoe je personeel aanstuurt, de financiën regelt en leiding geeft. Deze brede opleiding op de middelbare hotelschool bereidt je voor op werk in horeca en hospitality.

  • Standaard versnelde opleiding: 3 jaar in plaats van 4 

  • Professionele en gastvrije leeromgeving met ervaren docenten 

  • Veel praktijkervaring, bijvoorbeeld bij leerrestaurant Het Lokaal en (internationale) stages 

  • Moderne en goed bereikbare locatie

Praktische info

Niveau
4
Leerweg
School en stage (bol)
Duur
3 jaar
Locatie
Nieuwegein
Lesgeld
€ 1419

€ 1419

Lesgeld 2024-2025 | voltijd bol mbo-opleiding 

Start
Augustus 2025

Vakken & inhoud

Theorievakken

Nederlands, Engels, Duits, rekenen, dranken- en warenkennis, marktkennis, promotie, personeelsmanagement, inkoop, voorraadbeheer, financiën. 

Praktijkvakken

Ondernemen, leidinggeven, horecavaardigheden, hotelmanagement en frontoffice.

Stage

Communiceren met gasten en medewerkers, verschillende kanten van het werkveld verkennen.

Opleiding in beeld

Een #Kijkjebij Frederike | Manager/Ondernemer Horeca

Dronevlucht Horeca & Toerisme College

Iets voor jou?

  • Je houdt van werken in de horeca 

  • Je gaat graag met mensen om 

  • Je bent een echte aanpakker 

  • Ingewikkelde vragen vind je geen probleem 

  • Je zou best een eigen zaak willen starten 

Dit ga je leren

Locaties

Studentenverhalen

"Je werkt veel met elkaar samen en kent ook studenten uit andere leerjaren. Zij kunnen je dan ook goed helpen met opdrachten bijvoorbeeld. Daarnaast maakt de afwisseling tussen keuken en bediening de opleiding heel leuk."
Laura Student Manager/Ondernemer Horeca (de middelbare hotelschool)
Testimonial student Laura Manager Ondernemer Horeca
"Je krijgt heel goede begeleiding, ook voor de stageperiode. Als je helemaal geen ervaring hebt, word je niet gelijk in het diepe gegooid."
Hugo Student Manager/Ondernemer Horeca (de middelbare hotelschool)
Testimonial student Hugo Manager Ondernemer Horeca
"Ook als je geen ervaring hebt, is dit een heel goede opleiding. Docenten zijn echt in je geïnteresseerd en ze begeleiden je goed. In het eerste jaar krijg je veel praktijk op school en daarbuiten. Dat je al stage loopt in jaar 1 was voor mij een van de redenen waarom ik heb gekozen voor het Horeca & Toerisme College."
Kiara Student Manager/Ondernemer Horeca (de middelbare hotelschool)
Testimonial student Kiara Manager Ondernemer Horeca

Uitgebreide informatie

Deze opleiding duurt 3 jaar, waarbij je al vanaf jaar 1 praktijkervaring opdoet. Je volgt lessen op school in Nieuwegein van ervaren docenten. Vervolgens breng je de lessen in praktijk tijdens stages op school en bij verschillende leerbedrijven in de horeca. 

Jaar 1 

Je leert de basis van het werken in de horeca. Je krijgt daarbij vakken als drankenkennis, keukentechnieken, wijnkennis en kostprijsberekeningen. In leerrestaurant Het Lokaal heb je een dag in de week praktijkles. Vanaf november loop jij twee dagen per week jouw eerste stage in een horecabedrijf naar keuze. Je sluit jaar 1 af met je eerste praktijkexamen over werken in het restaurant. 

Jaar 2 

Dit jaar loop je 15 weken stage bij een leerbedrijf naar keuze. Verder leer je hoe het Frontoffice in een hotel werkt, en hoe je dagelijks leiding moet geven in een horecabedrijf. Je krijgt daarbij vakken als Promotie, Marktanalyse, Kwaliteitsmanagement, Personeelsmanagement, Financieel management en Leidinggeven. In jaar 2 leg je het examen af dat gaat over werken in het hotel. 

Jaar 3 

Je loopt 20 weken stage bij een leerbedrijf dat je zelf mag kiezen. Dit mag zelfs in het buitenland! Tijdens deze stage doe je veel praktijkervaring op.

Ook organiseer je samen met andere studenten de Ondernemersweken. In teams van 3 studenten zorgen jullie volledig voor ons leerrestaurant Lokaal. Jullie bedenken een thema, maken een menu en zorgen voor de uitvoering die week.

Daarnaast leer je alles over ondernemen en hoe je een ondernemingsplan schrijft. Je doet je laatste examens en aan het einde van het jaar heb je je diploma.

Tijdens je stage doe je ervaring op in de keuken, de bediening en de frontoffice van een horecabedrijf. Omdat je verschillende stages loopt tijdens je opleiding, kun je proeven aan verschillende kanten van het vak.  

Stageplek vinden

Je loopt stage bij ons leerrestaurant Het Lokaal en bij verschillende leerbedrijven die je zelf kiest. Bijvoorbeeld bij een tof (sterren-)restaurant als Maeve, een boutique hotel als De Rechtbank of bij een bruisende locatie met horeca als Holland Casino. In het 3e jaar kun je zelfs een internationale stage lopen! Maak vooral gebruik van de goede contacten die wij hebben.

Wat je per jaar leert:

  • Jaar 1: praktijk en theorie van koken en bedienen.
  • Jaar 2: organiseren, leidinggeven en frontoffice.
  • Jaar 3: ondernemen en een ondernemingsplan schrijven.

Algemene vakken  

  • Nederlands
  • Engels
  • Duits
  • rekenen
  • loopbaan
  • wereldburgerschap

Praktijkvakken

  • Ondernemen: van een goed idee een ondernemingsplan maken, marktonderzoek, marketing en inkoopbeleid
  • Management: begeleiden en aansturen van medewerkers, personeels- en financieel management
  • Hospitality: horecavaardigheden in de bediening en keuken, dranken- en warenkennis, hotelmanagement en frontoffice
  • Social skills: zelfontplooiing, beroepsidentiteit, omgaan en communiceren met gasten en medewerkers, sfeer en sociale hygiëne (diploma SVH)

Keuzedelen

  • Voorbereiding op het hbo
  • Begeleider praktijkleren 
  • Internationaal 2: Werken in het buitenland 
  • Organisatie interne evenementen 
  • Eetcultuur en-wensen 
  • Wijnkennis 2 

Waar je nog meer uit kunt kiezen, hoor je tijdens je opleiding. 

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek of bijeenkomst. Je krijgt informatie over de opleiding Manager/Ondernemer Horeca (de middelbare hotelschool) en je kan al je vragen stellen. Je ontvangt de uitnodiging via e-mail.

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor de opleiding opleiding Manager/Ondernemer Horeca (de middelbare hotelschool) is het lesgeld € 1419 voor het schooljaar  2024 - 2025 .

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop.

Geschatte extra kosten

  • Boekenpakket: €400,- voor het 1e jaar (definitieve kosten krijg je in juli).
  • Laptop: de prijs hangt af van het model dat je kiest.
  • Activiteiten / workshops / excursies: €120,- per jaar (definitieve kosten aan het begin van elk schooljaar).
  • Schoolkleding: Voor bediening koop je je eigen kleding. Voor de keuken leen je kleding van de school.

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Aan het werk

Je kunt aan de slag als beginnend manager in hotels, restaurants, cateringbedrijven en andere horecagelegenheden. Je kunt ook je eigen horecabedrijf starten.  

Verder leren

Nog niet klaar met studeren? Op het hbo kun je verder leren, denk aan:

  • Associate degree Hotel Management
  • Hoge Hotelschool
  • Lerarenopleiding Consumptieve Technieken

Wat je ook kiest, wij zorgen samen met jou dat je goed bent voorbereid op de toekomst

Alle kwalificaties die door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden vastgesteld krijgen een crebonummer. Scholen gebruiken deze codes voor hun administratie.

Crebonaam: Ondernemer horeca/bakkerij (Manager/ondernemer horeca)
Crebonummer: 25184

Studie in Cijfers helpt leerlingen en hun ouders bij het maken van een goede studiekeuze. Studie in Cijfers geeft namelijk informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Het is ontwikkeld samen met JOB, LAKS, FNV Jong, CNV Jongeren, onderwijs en bedrijfsleven.

Bekijk Studie in Cijfers van de opleiding Manager/Ondernemer Horeca (de middelbare hotelschool) (bol).

Meld je nu aan!

Je meldt je in minder dan 5 minuten aan via ons aanmeldformulier. Houd je DigiD bij de hand.

Vragen? studieinfo@rocmn.nl

Ook interessant?