Kort samengevat
Als zelfstandig werkend kok run je in je eentje de keuken. Je zorgt ervoor dat je gasten kunnen genieten. Je plaatst bestellingen en kunt zelfstandig een menu samenstellen én bereiden. Kortom, de keuken heeft voor jou geen geheimen.
Praktische info
Niveau | Niveau 3 |
---|---|
Omvang | 24 lesdagen |
Crebonaam | Zelfstandig werkend kok |
Crebonummer | 25182 |
Locatie | Nieuwegein |
Leervorm | opleiding |
Duur | 0,5 – 1 jaar |
Lesmomenten | Dinsdagmiddag en -avond |
Kosten | € 4465 |
Startdatum | September 2025 |
Opleiding in beeld
Jouw profiel
Je beheerst de basis(technieken) van het koken al. Je hebt productkennis (als kok) en weet op de juiste manier gerechten te bereiden zodat de producten de juiste gaarheid hebben. Je kunt basisrecepturen maken, je weet bijvoorbeeld van een castric een bearnaisesaus te maken.
Studiebelasting
Lesuren
Verdieping van bestaande kennis en vaardigheden, samenstellen en bereiden van een menu.
Zelfstudie
Locaties
Dit ga je leren
Uitgebreide informatie
Tijdens de opleiding leer je initiatief te nemen om de samenstelling van de menukaart en de werkwijze in de keuken aan te passen. Daarnaast vergroot je je kennis en vaardigheden op het gebied van het bereiden van diverse gerechten.
Het accent tijdens de opleiding ligt, naast de theorie, vooral op de praktijk. Onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen:
- Menukennis
- Gastronomie
- Hygiëne volgens HACCP-normen
- Luxe gerechten
- Kostprijsberekening
- Administratie
- Kwaliteitszorg
- Automatisering in de keuken
Deze koksopleiding duurt 9 maanden en bestaat uit 24 bijeenkomsten. Je gaat vooral aan de slag in de professionele keuken op school. Uiteraard krijg je ook de theorie, maar de nadruk ligt op de praktijk. Je gaat veel doen en oefenen onder leiding van professionele koks.
Ook ligt de focus op eigen ontwikkeling en samenwerken. Zelf recepturen opzoeken, uitproberen, verdiepen en zelfreflectie. Het samenwerken, menu samenstellen en aansturen van de (keuken)assistent is een onderdeel van het examen.
Aan het werk
Met dit erkende mbo-diploma kun je als kok aan het werk bij een horecabedrijf of een instelling zoals een ziekenhuis. Er is veel vraag naar goed opgeleide koks.
Verder leren
Natuurlijk kun je ook verder leren, nu of in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan:
- de cursus Leermeester / Praktijkopleider, of
- een vakinhoudelijke cursus zoals Patisserie.
Startdatum
De opleiding start elk jaar in september. We streven naar een groep van maximaal 16 deelnemers. Uiterlijk 2 weken voor je start, ontvang je meer informatie over de kledingvoorschriften, het lesmateriaal, het lesrooster en plaats en tijdstip van de eerste bijeenkomst.
Lesdagen
Je lesdagen zijn op dinsdag van 14.30 uur tot 21.15 uur.
- Je bezit het (branche-)diploma Kok of
- Je hebt minimaal 3 jaar, fulltime, relevante werkervaring.
Ben jij een ervaren hobbykok en heb je onderstaande vaardigheden onder de knie, dan kom je ook in aanmerking voor deze opleiding:
- Je beheerst de basis(technieken) van het koken en werkt zelfstandig.
- Je hebt productkennis (als kok) en weet op een juiste manier de gerechten te bereiden zodat de producten de juiste gaarheid hebben.
- Je kunt basisrecepturen maken en van een doos ingrediënten kan je binnen de gestelde tijd een mooi menu maken.
De opleiding wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid (theorie- en praktijkexamen). Na het succesvol afronden van deze examens, ontvang je het door de branche erkend diploma Zelfstandig Werkend Kok van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH).
- Cursusgeld € 4010
- Examengeld € 320
- Boekengeld en licentie online leeromgeving € 135
Alle bedragen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen.
Benodigdheden die je zelf moet meenemen:
- Een laptop
- Zwarte veiligheidsschoenen
Kledingvoorschriften en benodigdheden in de keuken
Tijdens de praktijklessen draag je een witte koksbuis en een zwarte effen werkbroek. Deze kleding wordt in bruikleen beschikbaar gesteld door het college.
In de keuken ben je verplicht om zwarte veiligheidsschoenen te dragen. De veiligheidsschoenen moet je zelf aanschaffen.
Koksmessen en keukenapparatuur zijn in de keukens aanwezig en hoef je niet zelf aan te schaffen.
Ben je benieuwd of deze opleiding iets voor jou is? Meld je aan voor onze gratis kookworkshop op zaterdag 1 februari van 10.00 tot 12.30 uur.
Tijdens de workshop bespreken we de opleiding en je kunt onze moderne locatie en de professionele keukens bekijken. Ook ga je proeven, ruiken, ontdekken en een gerecht bereiden.
Meld je nu aan
Je meldt je in minder dan 5 minuten aan via ons aanmeldformulier.
Mira Dekker
Operationeel Projectleider
Ook interessant?
Deze scholing voor jouw organisatie?
Désirée kijkt graag samen naar de mogelijkheden.