Opleidingen

Opleiding Kok

  • opleiding
  • Niveau 2
  • 0,5 – 1 jaar
Docent en student opleiding horeca

Kort samengevat

In deze koksopleiding combineer je liefde voor eten en koken met kennis over voeding. Wil je snel nieuwe technieken en vaardigheden leren? Dan is deze opleiding iets voor jou.   

  • Je krijgt les in één van onze professionele keukens

  • Je leert door veel te doen en te oefenen

  • Na afloop krijg je een erkend branche-diploma Kok van SVH 

  • Je kunt aan de slag als gediplomeerd kok, of verder leren op niveau 3 of 4 

Praktische info

Niveau
Niveau 2
Omvang
22 lesdagen
Locatie
Nieuwegein
Leervorm
opleiding
Duur
0,5 – 1 jaar
Lesmomenten
Woensdagmiddag en -avond
Kosten

€ 4065 

Startdatum

5 maart 2025

Opleiding in beeld

Koksopleiding | mbo voor professionals | ROC Midden Nederland

Beter leren koken?

Jouw profiel

  • Je hebt een passie voor koken en eten 

  • Je werkt met plezier aan nieuwe gerechten en bent altijd op zoek naar nét even iets anders 

  • Je werkt al in de horeca of je bent een hobbykok

  • Je wil graag leren koken op een hoger, professioneel niveau

  • Je wil een eigen restaurant, bed and breakfast of camping starten

Locaties

Dit ga je leren

Uitgebreide informatie

Dit leer je tijdens de opleiding: 

  • Snijtechnieken 
  • Kooktechnieken zoals sauteren, grillen, braden, koken, stomen, pocheren, glaceren en stoven, smoren, gratineren, roerbakken en frituren 
  • Bereiden van:  
    • koude sauzen en dressings 
    • soepen, warme sauzen en marinades 
    • desserts, nagerechten en zoete sauzen 
    • vlees-, gevogelte-, vis- eier-, rijst-, pasta- en groentegerechten 
    • vegetarische gerechten 
    • patisserie (deeg- en beslagsoorten) 
  • Kennis over ingrediënten, materialen en menu’s  
  • Veiligheid en hygiëne in de keuken volgens de HACCP-normen

Tijdens deze koksopleiding ga je vooral aan de slag in de professionele keuken. Uiteraard krijg je ook de theorie, maar de nadruk ligt op de praktijk. Je gaat veel doen en oefenen onder leiding van professionele koks.  

De opleiding bestaat uit 3 onderdelen: warenkennis, basiskooktechnieken en basisbereidingen. Bij warenkennis leer je producten goed kennen en beoordelen op kwaliteit, bruikbaarheid en bereiding. We leren je veilig en hygiënisch te werken in de keuken. Ook leer je hoe je ingrediënten kunt gebruiken en hoe je producten kunt herkennen, behandelen en bereiden. Daarnaast behandelen we de verschillende vaktechnieken. En je leert een 3- en 4-gangenmenu te bereiden; uiteraard vanuit een no-waste benadering. 

Aan het werk 
Met dit erkende mbo-diploma kun je als kok aan het werk bij een horecabedrijf of een instelling zoals een ziekenhuis. Er is veel vraag naar goed opgeleide koks. 

Verder leren 
Natuurlijk kun je ook verder leren, nu of in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan: 

De opleiding duurt 9 maanden en bestaat uit 22 bijeenkomsten. Je hebt een vaste lesdag op woensdag van 14.30 tot 21.15 uur.

  • Je bent 18 jaar of ouder.  
  • Je begrijpt de Nederlandse taal voldoende om in een keuken te kunnen werken.  
  • Je hebt geen speciale vooropleiding nodig.  

Je sluit de opleiding af met proeven van bekwaamheid. Dit zijn examens in de praktijk. Als je alle proeven hebt gehaald, ontvang je het branche-erkend diploma van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH).

  • Cursus € 3610  
  • Examen € 320 
  • Boeken en licentie voor de online leeromgeving € 135 

Deze bedragen zijn vrijgesteld van btw en onder voorbehoud van prijswijzigingen.   

Dit heb je verder nodig:  

  • Laptop
  • Zwarte veiligheidsschoenen

Kledingvoorschriften en benodigdheden in de keuken
Tijdens de praktijklessen draag je een witte koksbuis en een zwarte effen werkbroek. Deze kleding wordt in bruikleen beschikbaar gesteld door het college.
In de keuken ben je verplicht om zwarte veiligheidsschoenen te dragen. De veiligheidsschoenen moet je zelf aanschaffen.

Koksmessen en keukenapparatuur zijn in de keukens aanwezig en hoef je niet zelf aan te schaffen.

Ben je benieuwd of deze opleiding iets voor jou is? Meld je aan voor onze gratis kookworkshop op zaterdag 1 februari van 10.00 tot 12.30 uur.

Tijdens de workshop bespreken we de opleiding en je kunt onze moderne locatie en de professionele keukens bekijken. Ook ga je proeven, ruiken, ontdekken en een gerecht bereiden.

Meld je nu aan

Je meldt je in minder dan 5 minuten aan via ons aanmeldformulier.

Mira Dekker

Operationeel Projectleider

Ook interessant?

Deze scholing voor jouw organisatie?

Désirée kijkt graag samen naar de mogelijkheden.

Désirée Verhagen