Opleidingen

(Aankomend) Kok / Koken in de horeca

  • opleiding
  • 1 - 3 maanden
Cursist kok met mooi opgemaakt bord eten

Kort samengevat

Is koken jouw passie en wil je snel als kok aan de slag? Of wil je als hobby-kok meer vaardigheden en technieken leren? Dan is deze praktijkopleiding iets voor jou. Je leert de essentiële basisvaardigheden die nodig zijn om in een professionele keuken aan de slag te kunnen: thuis of op het werk. 

  • Je volgt alleen het vaktechnische deel en krijgt geen algemene vakken

  •  Je krijgt les van een vakbekwaam en enthousiast docent 

  • Je krijgt les in één van onze professionele keukens

  • Binnen 3 maanden ben je klaar om aan het werk te gaan

Praktische info

Omvang
12 lesdagen
Officiële naam
Koken in de horeca
Code
C0021
Locatie
Nieuwegein
Leervorm
opleiding
Duur
1 - 3 maanden
Lesmomenten
Donderdagmiddag en -avond
Kosten

€ 1950

Startdatum

30 januari 2025 

Opleiding in beeld

Aankomend kok | mbo voor professionals | ROC Midden Nederland

Jouw profiel

Deze opleiding is voor iedereen die in een keuken wil gaan werken als kok of daar nu al werkt. En voor iedereen die thuis graag kookt en meer vaardigheden en technieken wil leren.  

  • Je houdt van koken 

  •  Je wil je basisvaardigheden en technieken verbeteren: voor thuis of op je werk 

  •  Je bent gemotiveerd om aan dit intensieve traject deel te nemen

Studiebelasting

Lesuren

Warenkennis, basiskooktechnieken en basisbereidingen, hygiëne volgens HACCP-normen.

72 uren

Zelfstudie

Oefenen van keukenvaardigheden.

48 uren

Locaties

Dit ga je leren

Uitgebreide informatie

Je leert de volgende basisvakvaardigheden en -technieken:

  • Snijtechnieken
  • Kooktechnieken zoals grillen, koken, bakken, blancheren, frituren
  • Voorbereidende werkzaamheden in de koude en warme keuken
  • Vlees- en visbereidingen
  • Aardappel- en groentebereidingen
  • Desserts en patisserie (deeg- en beslagsoorten)
  • Hygiëne volgens HACCP-normen, voedselveiligheid 

De opleiding bestaat uit 12 bijeenkomsten waarin de nadruk ligt op de praktijk. Je krijgt les in onze professionele keuken waar je veel gaat doen en oefenen. Naast de uren op school besteed je tijd aan zelfstudie (online) en aan werken in de praktijk. In de praktijk ga je ook opdrachten uitvoeren. Je volgt geen algemene vakken zoals Nederlands en rekenen.

Je kan deze opleiding op 2 manieren afronden.

  1. Met het mbo-certificaat Koken in de horeca 
    Wil je aan het werk als kok? Dan kies je voor afronding met een proeve van bekwaamheid. Een proeve van bekwaamheid is simpel gezegd een praktijkexamen. Na succesvolle afronding, ontvang je het mbo-certificaat ‘Koken in de horeca’. Het certificaat wordt geregistreerd in het landelijke diplomaregister van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).   
    Kies je voor deze variant, dan gelden er toelatingseisen.
  2. Met een getuigschrift van ROC Midden Nederland 
    Je volgt de opleiding omdat je een passie voor koken hebt en beter wilt worden. Je hoeft geen officieel mbo-certificaat te halen. Je volgt dan de hele opleiding, maar je doet geen proeve van bekwaamheid.  
    Kies je voor deze variant, dan gelden er geen toelatingseisen.  

Aan het werk

Met het certificaat van deze opleiding, kun je als aankomend kok aan het werk in een professionele keuken in de horeca of bijvoorbeeld bij een zorginstelling.

Verder leren 

Wil je verder leren? Dan kun je starten met de branche-vakopleiding Kok.

Je volgt de lessen in onze professionele keukens op de Newtonbaan 12 in Nieuwegein. Je werkt met apparaten en materialen waar chefs alle dagen mee werken.

De 12 lesdagen zijn op donderdag van 15.00 tot 21.00 uur. De 13e bijeenkomst is het examen. Tijdens de schoolvakanties van ROC Midden Nederland en officiële feestdagen heb je geen les.

Wil je deze opleiding afronden met een erkend mbo-certificaat, dan gelden de volgende toelatingseisen:

  • je hebt minimaal een diploma lbo, vbo, vmbo, mavo of entree (mbo-niveau 1) of
  • een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo (of gelijkwaardig) hebt doorgelopen of
  • je haalt een positief resultaat op onze toelatingstest.  

Na succesvolle afronding van de proeve van bekwaamheid, ontvang je het mbo-certificaat Koken in de horeca. Het certificaat wordt geregistreerd in het landelijke diplomaregister (DUO).  

Kies je ervoor om geen examen te doen, dan ontvang je na afloop van de opleiding een getuigschrift van ROC Midden Nederland.  

Deze opleiding kost ongeveer € 1950 inclusief leermiddelen en het examen (een herexamen is niet inbegrepen). De prijs is onder voorbehoud van wijzigingen.  

Benodigdheden die je zelf moet meenemen:  

  • Een laptop
  • Zwarte veiligheidsschoenen

Kledingvoorschriften en benodigdheden in de keuken
Tijdens de praktijklessen draag je een witte koksbuis en een zwarte effen werkbroek. Deze kleding wordt in bruikleen beschikbaar gesteld door het college.
In de keuken ben je verplicht om zwarte veiligheidsschoenen te dragen. De veiligheidsschoenen moet je zelf aanschaffen.

Koksmessen en keukenapparatuur zijn in de keukens aanwezig en hoef je niet zelf aan te schaffen.

Ben je benieuwd of deze opleiding iets voor jou is? Meld je aan voor onze gratis kookworkshop op 10 december van 18.00 tot 20.30 uur.

Tijdens de workshop bespreken we de opleiding en je kunt onze moderne locatie en de professionele keukens bekijken. Ook ga je proeven, ruiken, ontdekken en een gerecht bereiden.

Meld je nu aan

Je meldt je in minder dan 5 minuten aan via ons aanmeldformulier.

Mira Dekker

Operationeel Projectleider

Ook interessant?

Deze scholing voor jouw organisatie?

Désirée kijkt graag samen naar de mogelijkheden.

Désirée Verhagen