Kort samengevat
Jij leert hoe een auto werkt en hoe je de juiste diagnose stelt als er onderhoud of een reparatie nodig is. Dit zijn vaak complexe en ingewikkelde reparaties. Maar dat is voor jou een uitdaging, want jij bent de specialist!
Vakken & inhoud
Theorievakken
Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan & wereldburgerschap.
Praktijkvakken
Opsporen en herkennen problemen, reparaties uitvoeren, inspecties en onderhoudsbeurten, auto’s klaarmaken voor aflevering.
Stage
Stage lopen, bijvoorbeeld bij een garagebedrijf.
Opleiding in beeld
Iets voor jou?
Dit ga je leren
Locaties
Studentenverhalen
Uitgebreide informatie
Dit is een bol-opleiding. Dit betekent dat je op school je lessen volgt en stage loopt bij een leuk bedrijf. Op school krijg je veel praktijk in de werkplaats. Zo doe je al veel ervaring op en ben je goed voorbereid op je stage en je toekomstige beroep.
Examens
Tijdens de opleiding doe je examens. Deze praktijkexamens (proeve van bekwaamheid) doe je bij IBKI (instituut voor theorie- en praktijkexamens in de mobiliteitsbranche). Dit is een organisatie waar examens in het vakgebied mobiliteit worden gedaan.
Gastlessen en excursies
De opleiding heeft ook veel leuke en leerzame extra’s in binnen- en buitenland: je bezoekt beurzen zoals de Motor Show in Essen of de AutoRai en ontmoet gastsprekers uit het bedrijfsleven.
Wat je op school hebt geleerd, gebruik je tijdens je stage. Vanaf het 1e jaar loop je 2 dagen per week stage. Tijdens de opleiding doe je ervaring op bij bedrijven. Je werkt bijvoorbeeld bij een garagebedrijf. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij je past.
Algemene vakken
- Nederlands
- Engels
- rekenen
- loopbaan & wereldburgerschap
Praktijkvakken
- opsporen en herkennen van technische problemen
- reparaties uitvoeren
- inspecties en onderhoudsbeurten
Keuzedelen
- voorbereiding APK
- garantieproces in het dealerbedrijf
- digitale vaardigheden
Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek of bijeenkomst. Je krijgt informatie over de opleiding Technisch Specialist Personenauto’s en je kan al je vragen stellen. Je ontvangt de uitnodiging via e-mail.
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor de opleiding Technisch Specialist Personenauto’s is het lesgeld € 1419 voor het schooljaar 2024 - 2025 .
Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop.
Het zou kunnen dat je er tijdens je opleiding Technisch Specialist Personenauto's achter komt dat niveau 4 niet bij je past. Je kan dan alsnog je diploma halen binnen de autotechniek. Je stroomt dan uit op de niveau 3 opleiding Allround Autotechnicus Personenauto's. Met dit diploma kan je in de werkplaats onderhoud en complexe reparaties uitvoeren. Ook kun je op je werk doorleren voor APK Keurmeester. Deze opleiding rond je af in 3 jaar.
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
- Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4
Aan het werk
Na 4 jaar studeer je af als technisch specialist personenauto's en kun je aan het werk bij een garagebedrijf. Technische specialisten groeien vaak door naar een functie als werkplaatsmanager.
Verder leren
Nog niet klaar met studeren? Op het hbo kun je verder leren, denk bijvoorbeeld aan de opleiding Autotechniek.
Alle kwalificaties die door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden vastgesteld krijgen een crebonummer. Scholen gebruiken deze codes voor hun administratie.
Crebonaam: Technisch Specialist voertuigen en mobiele werktuigen
Crebonummer: 25670
Studie in Cijfers helpt leerlingen en hun ouders bij het maken van een goede studiekeuze. Studie in Cijfers geeft namelijk informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Het is ontwikkeld samen met JOB, LAKS, FNV Jong, CNV Jongeren, onderwijs en bedrijfsleven.
Bekijk Studie in Cijfers van de opleiding Technisch Specialist Personenauto’s (bol).
Meld je nu aan!
Je meldt je in minder dan 5 minuten aan via ons aanmeldformulier. Houd je DigiD bij de hand.
Vragen? studieinfo@rocmn.nl