Kort samengevat
Sta je graag klaar voor kinderen en wil je ze helpen bij hun ontwikkeling? In de mhbo-opleiding tot onderwijsassistent leer je hoe je docenten goed kunt ondersteunen en maak je veel plezier in de klas.
Vakken & inhoud
Theorievakken
Pedagogiek, didactiek, communiceren, Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en wereldburgerschap.
Praktijkvakken
Drama, sport en spel.
Stage
Zelfstandig werken, activiteiten organiseren, samenwerken.
Opleiding in beeld
Iets voor jou?
Dit ga je leren
Locaties
Studentenverhalen
Uitgebreide informatie
Met een mhbo-opleiding kun je snel en goed voorbereid naar het hbo. Daarom ga je sneller door de lesstof dan bij andere mbo-opleidingen. Ook de stages zijn korter. Dit vraagt natuurlijk wel wat van je.
Tijdens deze opleiding doe je veel praktijkervaring op in het basis- en speciaal onderwijs. Je helpt kinderen bijvoorbeeld bij hun schooltaken.
Ook leer je hoe je kinderen het beste begeleidt in hun ontwikkeling. En je ontdekt hoe je de docent goed kunt ondersteunen in het lesgeven, de communicatie met ouders en verzorgers en het voorbereiden van lessen.
Je loopt tijdens de opleiding 2 tot 3 dagen per week stage in het onderwijs. Je doet ervaring op en probeert verschillende kanten van het vak uit.
Je krijgt begeleiding, zowel vanuit school als op je stageplek. Wij helpen je bij het vinden van een goede stageplek.
Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Deze vraag je aan bij de gemeente waarin je woont.
Algemene vakken
- Nederlands
- Engels
- rekenen
- loopbaan en wereldburgerschap
Praktijkvakken
- drama
- sport en spel
Keuzedelen
- expressief talent
- jeugd- en opvoedhulp
- specialist leesbevordering
- voorbereiding pabo
- integraal kindcentrum (IKC)
Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek of bijeenkomst. Je krijgt informatie over de opleiding Onderwijsassistent en je kan al je vragen stellen. Je ontvangt de uitnodiging via e-mail.
We nemen tijdens het intakegesprek jouw aanmelding en cijferlijst door en we bekijken samen of de opleiding bij je past. Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig. Bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding, of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat je nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.
Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek of bijeenkomst. Je krijgt informatie over de opleiding Onderwijsassistent en je kan al je vragen stellen. Je ontvangt de uitnodiging via e-mail.
- Vmbo-diploma: theoretische leerweg (behaald in 4 jaar). Je gemiddelde eindcijfer is een 7 en je hebt geen onvoldoendes. Voor Nederlands en Engels heb je minimaal een 7.
- Havo en vwo: een overgangsbewijs van 4 naar 5.
Aan het werk
Na je opleiding kun je als onderwijsassistent aan het werk in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of het mbo.
Verder leren
Nog niet klaar met studeren? Op het hbo kun je verder leren, denk aan:
- Pedagogiek
- Pabo
- Social Work
- Lerarenopleiding
Alle kwalificaties die door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden vastgesteld krijgen een crebonummer. Scholen gebruiken deze codes voor hun administratie.
Crebonaam: Onderwijsassistent
Crebonummer: 25698
Studie in Cijfers helpt leerlingen en hun ouders bij het maken van een goede studiekeuze. Studie in Cijfers geeft namelijk informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Het is ontwikkeld samen met JOB, LAKS, FNV Jong, CNV Jongeren, onderwijs en bedrijfsleven.
Bekijk Studie in Cijfers van de opleiding Onderwijsassistent (mhbo).
Meld je nu aan!
Je meldt je in minder dan 5 minuten aan via ons aanmeldformulier. Houd je DigiD bij de hand.
Vragen? studieinfo@rocmn.nl