Kort samengevat
De opleiding ICT System Engineer (voorheen Expert IT Systems & Devices) leert je om ICT-systemen te beheren en te beveiligen. Je werkt veel aan opdrachten en hebt een goede baankans.
Vakken & inhoud
Theorievakken
Netwerktechnologie, ICT beveiliging, Systeembeheer.
Praktijkvakken
Formuleren en rapporteren, onderzoeken en analyseren.
Leerwerkplek
Installeren, instellen en beheren van computers en mobiele apparaten, ICT-infrastructuur en servers.
Opleiding in beeld
Iets voor jou?
Dit ga je leren
Locaties
Uitgebreide informatie
Tijdens de opleiding ga je 1 dag per week (woensdag) naar school. De rest van de week werk je bij een erkend leerbedrijf. Je start in het eerste jaar samen met studenten van de niveau 3 opleiding ICT Support Technician. Je leert dan samen de basis van ICT.
Na ongeveer 9 maanden beslissen we, op basis van je resultaten, of je verder gaat met niveau 4 of dat je overstapt naar niveau 3.
Je kiest ook een uitstroomrichting om je verder te specialiseren:
Cybersecurity Specialist
Als Cybersecurity Specialist stop jij hackers die geld willen stelen via computers. Je onderzoekt aanvallen, beveiligt systemen en geeft advies aan bedrijven.
Cloud Engineer
De wereld wordt steeds digitaler met de cloud. Als Cloud Engineer zorg jij ervoor dat deze systemen goed werken. Je bouwt en stelt cloud-oplossingen in en biedt bijbehorende computingservices aan.
Je werkt 4 dagen in de week bij bedrijven in de ICT-sector of op een ICT-afdeling. Je leert hoe je systemen onderhoudt en complexe ICT problemen oplost
Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te doen. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.
Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je gaat zelf op zoek naar een baan. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek en school onderhoudt contact met je praktijkopleider.
Algemene vakken
- Nederlands
- Engels
- rekenen
- loopbaan en wereldburgerschap
Overige vakken
- Installeren, instellen en beheren van computers en mobiele apparaten, ICT-infrastructuur en servers
- Werken bij een servicedesk
- Model Driven Programmability
- Onderzoeken en analyseren
- Vakdeskundigheid toepassen
- Formuleren en rapporteren
- Kwaliteit bewaken en leveren
Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek of bijeenkomst. Je krijgt informatie over de opleiding ICT System Engineer en je kan al je vragen stellen. Je ontvangt de uitnodiging via e-mail.
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor de opleiding ICT System Engineer is het lesgeld € 715 voor het schooljaar 2024 - 2025 .
Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop.
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
- Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4
Aan het werk
Na je opleiding kun je aan de slag als systeembeheerder, netwerkbeheerder of ICT-support specialist bij verschillende bedrijven.
Verder leren
Nog niet klaar met studeren? Op het hbo kun je verder leren, denk aan:
- Artificial Intelligence
- Business IT & Management
- Cyber Security & Cloud
- Software Development
- Technische Informatica
Alle kwalificaties die door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden vastgesteld krijgen een crebonummer. Scholen gebruiken deze codes voor hun administratie.
Crebonaam: Expert IT Systems & Devices
Crebonummer: 25606
Studie in Cijfers helpt leerlingen en hun ouders bij het maken van een goede studiekeuze. Studie in Cijfers geeft namelijk informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Het is ontwikkeld samen met JOB, LAKS, FNV Jong, CNV Jongeren, onderwijs en bedrijfsleven.
Bekijk Studie in Cijfers van de opleiding ICT System Engineer (bbl).
Meld je nu aan!
Je meldt je in minder dan 5 minuten aan via ons aanmeldformulier. Houd je DigiD bij de hand.
Vragen? studieinfo@rocmn.nl