Navigatie


Nieuws en verhalen

Van kandidaat naar leermeester in de beroepentuin

Labels:
  • Verhaal
  • Sociaal werk​
Datum:
Docent Omar poseert in de beroepentuin

We spreken Omar bij De Beroepentuin op de locatie aan de Gageldijk in Utrecht. De Beroepentuin is een innovatief leer-werkconcept voor mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt. Binnen twee tot vier maanden worden werkzoekenden voorbereid op een baan in een sector waar werkgevers staan te springen om gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers. 


 

Dag Omar, wat leuk je te spreken! Kun je vertellen hoe lang je al bent aangesloten bij De Beroepentuin?

In het jaar 2015 ben ik naar Nederland gekomen. In Marokko heb ik de Bachelor Economie afgerond en daarna heb ik een masteropleiding in Spanje gevolgd. Ik ben hier bij De Beroepentuin een tijd geweest als kandidaat, zo ben ik begonnen. Dat was in maart 2022. En daarna was ik terug in november en december om nog verder te leren. En vanaf januari van 2023 ben ik begonnen als leermeester.

Hoe heb je voor het eerst van de Beroepentuin gehoord?

Online heb ik gezocht en toen kwam ik in contact met een werkcoach. Ik keek naar veel verschillende vakgebieden, van zorg tot techniek. Hij wees mij op De Beroepentuin. Mijn doel was eigenlijk om in het onderwijs te gaan werken. Ik was in Marokko leraar op een basisschool. Maar omdat er een groot tekort is in de techniek kon ik op deze manier sneller aan het werk, dus heb ik voor De Beroepentuin gekozen.

Basisschoolleerlingen en de doelgroep hier bij de Beroepentuin lijken mij heel anders. Wat vind je ervan om met deze jongens en meiden te werken?

De techniek heb ik wel. Hoe communiceer ik met de kandidaten, hoe kan ik het best de uitleg geven, hoe hou ik de aandacht van de kandidaten erbij. Dat is eigenlijk bij beide groepen wel hetzelfde. Het voordeel hier is dat ze niet zo druk zijn als kleine kinderen, haha. En de vakken zijn natuurlijk heel anders. In Marokko gaf ik les in vakken als Arabisch, Frans, wiskunde en geschiedenis. Dus mijn uitdaging zat vooral in het snel opbouwen van technische kennis. Ik hou mij bezig met installatietechniek en elektra, maar mijn specialisatie zijn de zonnepanelen. 

Wat spreek jouw aan in de zonnepanelen?

Het is heel allround, het is het leggen, aansluiten, de omvormer en dat maakt het een diverse tak binnen de installatietechniek. Om het voor de kandidaten interessant te houden kies ik af en toe voor andere rails waar de panelen op bevestigd moeten worden of bouw ik een andere opstelling op het dak.

Wat goed! En hoe hou je het werk voor jezelf interessant?

Ik wil heel graag doorleren en De Beroepentuin geeft mij die mogelijkheid. Onlangs ben ik gestart met een module voor de inspectie van bestaande zonnepanelen. Dat sluit ik binnenkort af met een examen en zo blijf ik mezelf ontwikkelen!

Is je doel om uiteindelijk bijvoorbeeld inspecteur of installateur te worden bij een bedrijf?

Nee, ik ben heel gelukkig bij De Beroepentuin. Ik ben een docent en gelukkig kan ik op deze manier mijn beroep blijven uitoefenen. Ik word ook heel blij van de kandidaten. Ze komen hier zonder kennis over de technische vakken en binnen een korte tijd zie je ze echt groeien. En dan kunnen ze ook echt aan het werk. Intern werkcoach Miranda heeft een groot netwerk. Samen kijken we naar een geschikte match en dat ze lekker aan het werk kunnen.

Kun je ons als laatste nog vertellen welke kwaliteiten kandidaten moeten bezitten om een goede installateur te worden van zonnepanelen?

Het is en blijft zwaar werk. Een paneel weegt per stuk tussen de 18 en 22 kilo. Dat moet je wel kunnen en willen. Daarnaast werk je altijd als tweetal, dus je moet goed kunnen samenwerken. Vooral het tempo op elkaar afstemmen is erg belangrijk. En omdat je met elektra werkt is het belangrijk dat je nauwkeurig kunt werken. En niet te vergeten: je mag natuurlijk geen hoogtevrees hebben, haha!

Voor meer informatie ga je naar de website van de beroepentuin.