Studenten Welzijn College maken impact in Overvecht
- Nieuws
- Maatschappelijke zorg
- Sociaal werk

Bij ROC Midden Nederland maken studenten al tijdens hun studie impact op hun eigen buurt, wijk, stad of omgeving. Zo ook bij het Welzijn College. Daar leren studenten niet alleen binnen de muren van het klaslokaal, via het projectenonderwijs leveren ze direct een bijdrage aan de wijk. Door te werken aan opdrachten van echte opdrachtgevers als de Voedselbank, Careyn, het azc en de gemeente, komen studenten uit hun bubbel en leren ze verschillende doelgroepen kennen.
‘We wilden de student ín de wijk hebben. Die wat brengt én haalt’, verklaart afdelingsmanager Chama Aslimani de keuze van locatie Schooneggendreef om aan te sluiten bij bestaande, maatschappelijke initiatieven in Utrecht Overvecht.
Fotobijschrift: Chama Aslimani en Marlies Kamperman

Projectenonderwijs
Alle eerstejaars studenten van de bol-opleiding Maatschappelijke Zorg & Sociaal Werk, oftewel 8 klassen, volgen projectenonderwijs. Dit betekent dat zij 10 weken lang een opdracht van een echte opdrachtgever uitvoeren, onder begeleiding van hun eigen docent.
Zo had de Voedselbank bijvoorbeeld moeite om mensen in Overvecht te bereiken. ‘Veel van onze studenten zijn bicultureel en meertalig. Sommigen hebben ook zelf ervaring met armoede. Zij weten goed wat er speelt en zijn prettige gesprekspartners voor de wijkbewoners’, vertelt Marlies Kamperman, programmamanager MZSW bij ROC Midden Nederland.
Om het bereikbaarheidsvraagstuk te kunnen beantwoorden, in kaart te brengen wat er in de wijk leeft, gingen de studenten naar de buurtmarkt om mensen te interviewen.

Ze vonden dat best moeilijk in het begin, contact maken. Want hoe benader je mensen nou eigenlijk? ‘Dat was heel spannend voor ze. Maar door de studenten aan de hand te nemen, zag je ze groeien en al snel vonden ze het ook harstikke leuk.’ Een uitgelezen kans voor studenten om te oefenen en meteen hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Levensecht leren, vult Marlies aan.
Een ander project loopt bij zorgorganisatie Careyn, één van onze partners van het RIF-project Gezond Stedelijk Leven. Leren in de praktijk is daar een belangrijke doelstelling. Op zijn locaties Tamarinde en Rosendael bezoeken studenten één keer per week bewoners die nauwelijks meer buitenkomen en (vrijwel) geen bezoek ontvangen. Met hen gaan ze wandelen, of ze doen een spelletje bijvoorbeeld.
‘Ze helpen kwetsbare burgers en bezorgen mensen een fijne dag. Wij leren onze studenten dat dit heel normaal is om te doen: van betekenis zijn voor een ander die het nodig heeft. Op hun beurt waarderen onze studenten deze bezoekjes enorm. Ze komen echt uit hun bubbel en gaan op een andere manier naar de wijk kijken.’

Verbinding
Twee andere boeiende initiatieven waar het Welzijn College in Utrecht actief bij betrokken is, zijn Plan Einstein en Project Vreedzaam. Voor laatstgenoemd initiatief van Gemeente Utrecht werken studenten aan de realisatie van een Vreedzaam Speelplein achter de Schooneggendreef.
Hiervoor gingen ze langs een basisschool in de buurt, om kinderen te bevragen hoe deze speeltuin moet worden ingericht. Ook stellen ze omgangsregels op. ‘Voor die kinderen vormen onze studenten rolmodellen. Zij volgen een goede opleiding, zijn cool.’ Najaar 2025 wordt het Vreedzame Speelplein officieel geopend.
Bij Plan Einstein wonen asielzoekers en Nederlanders in hetzelfde wooncomplex. Ze willen activiteiten organiseren die voor alle groepen interessant zijn. De opdracht was: aan welke activiteit heb je behoefte en mis je nog op het wooncomplex? De studenten maakten vervolgens een inventarisatie en voerden daarna ook activiteiten uit voor inwoners, waaronder basketballen en koekjes bakken.

Rijke leeromgeving
Op de Schooneggendreef werken ze nu zo’n 3 jaar met projectenonderwijs, in samenwerking met MDT Utrecht (Project O). Chama en Marlies geloven hier sterk in. ‘Deze insteek vráágt wel echt iets van je. Durf, een andere manier van denken, flexibiliteit. Voor docenten is bijvoorbeeld ook een meer coachende rol weggelegd. In de werving benoem ik dat ook, dat dit een belangrijk aandachtspunt is’, duidt Chama. Bovendien moeten projecten een structureel karakter hebben, in plaats van ad hoc acties. Speel ook alleen in op de vragen die er al liggen, op de behoefte, verzekeren ze. ‘Een wijk is dynamisch, dus die vraag is er altijd.’
Het succes van levensecht leren in Overvecht kwam overigens niet aanwaaien. ‘Dit is mensenwerk. Je kunt niet zomaar even instappen’, meent Marlies. In algemene zin koos (en kiest) de school daarom bewust voor een kleinschalige start, door rustig kennis te maken met instanties en te investeren in die relaties. ‘Eerst bouwen, dan borgen.’
Al met al heeft projectenonderwijs de toekomst. ‘Dit wordt het nieuwe normaal’, stelt Chama. ‘Onze studenten doen ertoe. En niet alleen voor hen is dit een rijke leeromgeving, maar ook voor docenten, buurtbewoners en instanties. Dit is goud.’

Toekomstmuziek
Op de achtergrond worden ondertussen vervolgplannen gesmeed. Zo kijkt men momenteel of er ook mogelijkheden zijn om tweede- en derdejaars studenten van de opleiding Maatschappelijke Zorg & Sociaal Werk te betrekken bij de verschillende projecten. Net als dat het een wens is om de wijk ín het gebouw te halen. Door op school digitale vaardigheden aan ouderen aan te bieden bijvoorbeeld. Of kooklessen te geven, of taalondersteuning te bieden aan mensen van het azc. ‘Dat is de stip op de horizon.’