Navigatie


Nieuws en verhalen

Studenten Bouwkunde doen mee aan Wedstrijd SMARTCirculair

Labels:
  • Nieuws
  • Bouw
Datum:

Jonathan en Joery zijn beide student aan de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouwkunde. Zij doen samen met vijf klasgenoten mee aan de SMARTCirculair wedstrijd. Deze landelijke ontwerp-/bouwwedstrijd is voor studententeams. De teams bestaan uit studenten van niveau 4 opleidingen van verschillende mbo scholen. Elk team krijgt een ander project en moet de strijd aangaan om het meest duurzame/circulaire gebouw te maken. Het team dat hier het best in slaagt wint de wedstrijd. Het publiek heeft ook zeker een stem, want er kan ook een publieksprijs gewonnen worden.

Met de paplepel ingegoten
‘’Het is altijd al mijn droom geweest om architect te worden. Heel veel familie van mij zit in de bouw en toen ik opgroeide wilde ik altijd al mijn eigen huis bouwen,’’ zegt Jonathan. Hij wil na zijn opleiding graag zijn eigen aannemersbedrijf starten. Joery zit ook in het team bij Jonathan. ‘’Bij mij is het er eigenlijk al met de paplepel ingegoten,’’ lacht Joery. Toen hij dertien werd mocht hij al buiten schooltijd timmeren in zijn vaders bedrijf en dat vond hij altijd al erg leuk.

Van oude woning naar stiltecentrum
De jongens zijn het beide eens dat circulair bouwen ontzettend belangrijk is. Zo geeft Jonathan aan dat het een positief effect zal gaan hebben op het milieu. Ook Joery verstaat onder circulair bouwen; nadenken over de toekomst. Het project waar de jongens mee aan de slag gaan werkt als volgt: Ze hebben een bestaand pand gekregen dat vroeger een woning is geweest. Zij gaan dit renoveren en hebben als herbestemmingsplan een stiltecentrum. Dit is een plek waar mensen hun overleden naasten kunnen herdenken. Het gebouw bestaat natuurlijk al, maar ze moeten het nu zo duurzaam en circulair mogelijk gaan verbouwen. 

Het gebruik van materiaal
‘’Bouwkunde is best wel een creatief vak, je moet heel erg goed gaan nadenken over welke producten je waarvoor gaat gebruiken,’’ zegt Jonathan. Zo zijn ze al bezig met welke warmtebron ze gaan gebruiken en hoe ze het pand gaan isoleren. ‘’Als je naar een stiltecentrum gaat, zit je voornamelijk stil. De ruimte moet daarom wel lekker warm zijn, dus moet je het goed isoleren. Dit gaan we wel natuurlijk met duurzame/circulaire materialen doen,’’ zegt Joery.

De jongens vinden het een onwijs gaaf project en gaan op 12 december a.s. tijdens Lichtjesavond Leerdam,  op de begraafplaats in Leerdam, hun ontwerp presenteren aan het publiek.