Speeddates Horeca & Toerisme College: een recept voor nieuwe kansen
- Nieuws
- Horeca

Horecabedrijven zitten te springen om talent, en studenten zoeken naar de perfecte leerplek. Op 5 februari 2025 kwamen deze werelden samen tijdens de speeddates op het Horeca & Toerisme College. Ruim 300 studenten gingen in gesprek met zo’n 60 horecabedrijven, op zoek naar een stage of leerwerkplek die echt bij hen past. Dankzij de unieke opzet, waarin studenten meerdere gesprekken voeren met bedrijven, ontdekken ze niet alleen bekende namen, maar ook verborgen parels in de hospitalitysector. Dit biedt zowel bedrijven als studenten de kans om de perfecte match te vinden!
De Streetfood Club uit Utrecht was een van de aanwezige bedrijven. Mede-eigenaar Joost Bergstein was enthousiast over de aanwezige leerlingen: “Je ziet gelijk wie de echte koks in hart en nieren zijn. ‘Hier wil ik heen, dit wil ik doen!’ Die eagerness is zo belangrijk. In dit vak haal je het niet zonder intrinsieke motivatie. Het is hard werken, maar als je je doel voor ogen hebt, is dat harde werken dubbel en dwars waard. En studenten met die drive waren er zeker vandaag.”
Jonas Kulsdom, student Zelfstandig Kok die geïnteresseerd is in The Streetfood Club, was enthousiast over het concept: “Ik ken de Streetfood Club, kom er vaak zelf. Wat me vooral aanspreekt, is het leuke concept, de verschillende gerechtjes op de kaart en de manier van werken daar. Daar ben ik echt aan toe. Mijn eerste gesprek sprak me minder aan, maar ik heb in de derde ronde nog een ander leuk gesprek gepland, dus ik ben heel benieuwd,” zegt hij lachend.
Ook Restaurant Hemel & Aarde uit Utrecht was aanwezig. “We doen mee om deelgenoot te zijn van het jonge talent van de toekomst,” vertelt Daan Halle, Assistant Maître. “Er werden veel vragen gesteld, en we zagen veel gemotiveerde studenten met nieuwsgierigheid, zowel in de bediening als in de keuken. Die nieuwsgierigheid is een belangrijke eigenschap om je te kunnen blijven ontwikkelen in dit vak.”
Volgens Suzanne Staal, directeur van het Horeca & Toerisme College, dragen de speeddates bij aan een soepele overgang van opleiding naar praktijk. “Het contact tussen studenten en bedrijven is essentieel. Het Horeca & Toerisme College wil dat studenten niet alleen een stage of leerwerkplek vinden, maar ook een plek waar ze zich kunnen ontwikkelen. Dit soort evenementen helpen enorm bij het verkennen van alle mogelijkheden.”
Traditiegetrouw vinden de speeddates horeca in de eerste maanden van het kalenderjaar plaats. De speeddates voor de opleidingen Facilitaire Dienstverlening, Toerisme & Recreatie en Event Manager vonden plaats in november. Tijdens de speeddates vonden vier gespreksrondes van 20 minuten plaats. Studenten konden vooraf via een matchingsysteem aangeven met welke bedrijven ze graag in gesprek wilden gaan. De vraag naar horecatalenten is groot. Bedrijven trokken daarom van alles uit de kast om op te vallen: van interactieve presentaties tot verrassende giveaways. Of de gesprekken hebben geleid tot de perfecte match moet nog blijken. Wat in ieder geval zeker is: er zijn waardevolle connecties gelegd.