Een klein jaar geleden is Ewout Verwijnen gestart bij het ICT College in Nieuwegein als docent Software Development. Het ICT College is onderdeel van de Tech Campus. In de tijd dat Ewout werkzaam is bij ROC Midden Nederland heeft hij samen met 2Gather het project ‘Adopteer een klas’ opgestart. 2Gather is een software development bedrijf uit Utrecht. Ze zijn voornamelijk gespecialiseerd in data science en maken daardoor software waarin data verzamelen en analyse een belangrijke rol speelt. En daar zag Ewout een kans voor de studenten!
De net gestarte docent had zelf jaren in de software industrie gewerkt en zag een groeiende vraag naar software test engineers. Een software test engineer schrijft softwareprogramma’s die bedoeld zijn om andere software te testen. Zo kan een deel van de testwerkzaamheden geautomatiseerd worden. ‘De werkzaamheden van een testengineer leken mij een uitstekende uitdaging voor beginnende software ontwikkelaars,' aldus Ewout. En zo konden de ICT studenten en de werkzaamheden van 2Gather bij elkaar gebracht worden.
Het bleek dat 2Gather deze vorm van testautomatisering al langere tijd op hun wensenlijst had staan, maar het was tot dan toe niet goed van de grond gekomen. Een schot in de roos dus! Ewout verteld enthousiast hoe ze te werk zijn gegaan: ‘Omdat we nu een duidelijk onderwerp hadden waarin we beide potentie zagen ben ik aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een lesprogramma over testautomatisering. Het resultaat was een lesmodule waarin studenten eerst geleerd krijgen wat testautomatiseren is en daarna met praktische voorbeelden de technieken aangeleerd krijgen. Tot slot krijgen zij een introductie van een échte opdrachtgever uit de praktijk en het product waar zij testen voor gaan schrijven.’
Momenteel is de ICT docent met twee eerstejaars klassen bezig aan deze module. Alle studenten hebben de afgelopen periode het theoretische deel succesvol afgerond en zijn begonnen aan het maken van de software. Dit alles volgens professionele voorschriften om een product van 2Gather op kwaliteit te kunnen testen.
Voor de studenten is dit niet alleen hele leerzame manier van werken, maar op deze manier zijn ze in hun toekomstige werkveld actief bezig met voor hen nieuwe en zeer relevante technieken. De binding met het bedrijfsleven is voor ROC Midden Nederland ook een speerpunt. En het werken volgens professionele richtlijnen in een professionele omgeving is een waardevolle toevoeging aan de opleiding. Hopelijk vinden we in de toekomst nóg meer bedrijven waarmee we dergelijke projecten kunnen realiseren. Een toevoeging voor alle betrokken partijen!