Navigatie


Nieuws en verhalen

‘Graag werken we samen met het mbo voor mensen die skills gericht werken’

Labels:
  • Nieuws
  • ICT
Datum:
groep bedrijven

Samenwerking is noodzakelijk om de groeiende vraag naar ICT-ers de baas te kunnen. Het gaat hierbij om een keten van schakels die moeten samenwerken, anders blijft het ad-hoc. In oktober stond deze uitdaging in het Campus Connect Center centraal tijdens Love2Learn! Roy Derksen was dagvoorzitter en nam de deelnemers mee in het afwisselende programma. Onderwerp van gesprek: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de IT-sector voorzien is van voldoende en gekwalificeerd personeel? Hoe kunnen ROC Midden Nederland, Werkgeverspunt Amersfoort en de ICT-sector samen optrekken opdat we een nieuw antwoord gaan formuleren op die vraag?

Aanwezig is een aantal werkgevers en aanjagers in de ICT: Arcus, KNOWorries, Tekkie, TechGround, IT Vitae, Share Value, Novi Hogeschool, Bee Ideas, SAP, InWork, Qien en CapGemini.

‘De ICT sector blijft groeien: de vraag naar ICT-ers is nu 85.000 banen en in 2026 is die vraag op zijn top. Wat roept dit bij jullie op?,’ aldus Roy na het presenteren van prangende cijfers. ‘We zijn te laat’, ‘er is nog zoveel werk te doen’, ‘de markt is overhit’ en ‘we hebben geen tijd te verliezen’ geven de deelnemers aan. Mogelijke oplossingen die genoemd worden: ‘Remote werken’, ‘het werk voor consultants aantrekkelijker maken met de inzet van digicoaches’, ‘graag werken we samen met het mbo, want die leidt mensen op die skills gericht werken’. Deze uitdaging vraagt om een out-of-the-box oplossing.

IT Vitae

Saskia van IT Vitae vertelt: ‘ik werk bijna 25 jaar in de ICT dienstverlening en was continu op zoek naar het perfecte personeel. Van mijn opdrachtgever kreeg ik altijd een lijst van eisen waar je U tegen zegt. Dit systeem verandert nu niet: we vissen in dezelfde vijver en we maken de vissen in die vijver steeds duurder. Nu werk ik bij IT Vitae, een bedrijf dat hoogbegaafden en mensen met autisme, wegzet in de IT-sector. Toen ik hier kwam, was mijn stellige overtuiging dat deze mensen niet kunnen werken in de IT. Nu ik er werk, ervaar ik dat ze steengoed zijn. Ik heb onlangs bij ASML vijf personen geplaatst. Tot nu toe hebben we zo 400 mensen aan een baan geholpen. Er zitten momenteel circa 16.000-20.000 hoogbegaafden jongeren thuis die in de ICT kunnen werken. Hoe kunnen we vraag en aanbod dichter bij elkaar krijgen?’ 

Passie

Roy: ‘Waar let je op bij het werven van nieuwe ICT-ers?’ In de online mentimeter geven de deelnemers aan: ‘Commercieel: dat iemand kansen ziet om omzet te vergroten en zichzelf kan verkopen’, ‘Passie voor het vak’, ‘Iemand moet jong en ontwikkelbaar zijn’, 'Ondernemerschap, leervermogen, ambities, talent, competenties en soft skills’, ‘Nieuwsgierig, nauwkeurig, analytisch en oplossingsgericht’ en ‘Actief luisteren om problemen te begrijpen’.

Talent

‘Er is zoveel talent dat wij nog niet kennen, die zichzelf nog moeten ontdekken, daar spelen wij op in. Wie zitten werkeloos thuis? Mensen die niet solliciteren. Voor hen starten wij het Capacity traject. We bieden praktijkervaring en certificering voor deelnemers en plaatsen ze bij bedrijven.

Dit levert een bijdrage aan de SDG’s: vermindering armoede en werkgelegenheid voor iedereen. Dit doen we in partnerschap met de opdrachtgevers. Iedere deelnemer behoudt uitkering en tijdens het traject scrumt iedereen van theorie naar praktijk. Doel is dat mensen een baan vinden!'

Love2Learn in klaslokaal

Perspectief

Fred Nijsen vertelt: ‘Er is zoveel talent dat wij nog niet kennen, die zichzelf nog moeten ontdekken, daar spelen wij op in. Doelgericht investeren wij in softwareprojecten die impact hebben op mens maatschappij en milieu. Wat is sociale innovatie? Veel IT-talent zit werkeloos thuis, er is een mismatch tussen 45-plus mbo geschoolden werknemers en de vraagstukken bij bedrijven. Stages en contracten lopen vaker mis, de financieringsmogelijkheden zijn beperkt. Terwijl veel IT-potentieel onbekend is. Straks neemt de werkeloosheid exponentieel toe. Wie zitten werkeloos thuis? Mensen die niet solliciteren. Daarom starten wij het Capacity traject. Dit biedt praktijkervaring en certificering voor deelnemers en plaatst ze bij bedrijven. Dit levert een bijdrage aan de SDG’s: vermindering armoede en werkgelegenheid voor iedereen. Dit doen we in partnerschap met de opdrachtgevers. Iedere deelnemer behoudt uitkering en tijdens het traject scrumt iedereen van theorie naar praktijk. Doel is dat mensen een baan vinden. We bieden relevante ervaring met de nieuwste technieken. We werken ook aan een sociale softwarestraat waarin test- en automatiseringswerkzaamheden kunnen worden uitbesteed. Met een team van 6 seats met continue begeleiding van BEE-er. Dit doen we tegen minimale investering. Locatie kan extern, maar ook inhouse. We investeren in opleiding en het geeft CV-building, kennis opbouw, werkervaring en ritme. Dit geeft deelnemers perspectief!

Tekkie worden – Tekkiepaden

Viktor Bos vertelt: ‘IT-banen vind je overal, in elke branche. Tekkie maakt inzichtelijk in welke domeinen IT speelt. Dat is niet voor iedereen helder. Je kunt overal beginnen om je doel te behalen en uit te komen waar je wil. Tekkie heeft twee ‘trails’ ontwikkeld om deelnemers te boeien. Vaak worden ICT-ers tijdens de IT-loopbaan nauwelijks begeleid, waardoor er veel uitval is. Tijdens een trail, een training, oefen je in 20 uur 12 modules waarbij je ‘proeft’ van verschillende onderdelen in de IT, zoals de cloud of CRM. Op die manier kom je erachter wat voor banen er zijn. Op basis van je voorkeur stel je je eigen pad samen en ga je aan de slag met grammeren, data, cyber etc. Vervolgens matchen we 80% van de deelnemers met een bedrijf. Op deze manier zet Tekkie het IT-veld beter in de markt en vergroten we de aantrekkingskracht. Belangrijke doelstelling is dat we ons nadrukkelijk richten op vrouwen en mensen met een andere culturele achtergrond. Dit vergroten van de vijver is voor veel werkgevers interessant gebleken.’

85.000 vacatures

‘ICCU is samenwerking tussen de Hogeschool Utrecht, ROC Midden Nederland, Novi hogeschool, Gemeente Utrecht en regionale werkgevers, waar we de belangrijkste ICT opleidingen in onder hebben gebracht: het ICT Competence Center. In deze samenwerking bieden we twee partijen ondersteuning: mensen die een baan hebben óf werkeloos zijn en die een stap naar IT willen zetten. Zij krijgen een intake met een studieadviseur om de mogelijkheden te bespreken: van het volgen van een cursus tot een vierjarig traject op mbo of hbo niveau. Daarna verbinden we ze aan het bedrijfsleven en maken zo de match. Hierbij zijn ook Skills City en Startup Utrecht betrokken,’ aldus Anton van der Vlugt, accountmanager bij ROC Midden Nederland. ‘Doel is om 500 mensen op te leiden, zodat zij de overstap naar ICT kunnen maken. Er zijn momenteel 85.000 vacatures in de ICT. Dit is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Al onze opleidingen zijn onder te brengen in deze vier richtingen: Software development, Datamanagement, Business information management en Cyber security. Samen met onze subsidieadviseurs zorgen we ervoor dat deelnemers de hele opleiding gefinancierd krijgen. We geven opleidingsadvies, bieden onderwijs en Carrière Coaching.

Sector-swap

Roy: ‘Vanuit welke andere sector of functie zou je een nieuwe ICT-ers kunnen halen?’ De deelnemers: ‘Horeca, gepensioneerden, projectmanager, zorg, financiële dienstverlening, techniek, klantenservice medewerker, onderwijs, sales, elektrotechniek en muziek.’

Die middag komen potentiële deelnemers, zijinstromers, langs om samen met de aanbieders te kijken naar welk traject past en hoe zij kunnen instromen in de ICT-branche. Daarnaast geven ervaringsdeskundigen presentaties over hun ervaringen. Zo was er een jongeman die zelf een IT-opleiding op HBO niveau heeft gevolgd. Zijn boodschap was vooral om goed te kijken of het werk en niveau wel echt bij je past. Veel haken af bij een opleiding op HBO niveau omdat ze het onderschat hebben. Ook was er iemand met een autisme spectrum stoornis die op regulier onderwijs niet mee kwam maar door de deskundige begeleiding van ITvitae een zeer gewaardeerde IT-er is geworden.
Roy Derksen sluit af: ‘Om de uitdaging waar we voor staan te vervullen is het essentieel om samen te werken, elkaar te kennen en te herkennen in de oplossing om de groeiende vraag aan goede ICT-ers de baas te kunnen. Elke partij in de keten heeft hierbij gelijke waarde. Dat betekent dat de diverse schakels onderling verbonden moeten worden of verbinding moeten maken.’