Navigatie


Nieuws en verhalen

Eerstejaars doktersassistenten werken samen in de wijk voor een gezonde toekomst

Labels:
  • Nieuws
Datum:

In een stad waar gezondheid en welzijn steeds belangrijker worden, groeit ook het onderwijs mee. Bij ROC Midden Nederland doen we dat vanuit de ambitie van Gezond Stedelijk Leven: samen met partners in de wijk werken aan een gezonde en verbonden stad, en studenten hierin laten leren én bijdragen.

Een prachtig voorbeeld daarvan is de samenwerking met Wijkplaats Overvecht in gezondheidscentrum de Amazone. Hier lopen sinds dit schooljaar vier eerstejaarsstudenten van de opleiding Doktersassistent stage. Anna Visscher, coördinator binnen de projectgroep Gezond Stedelijk Leven van ROC Midden Nederland, was nauw betrokken bij het tot stand komen van deze samenwerking: “Toen de directeur van het Gezondheidszorg College een werkbezoek met de afdelingsmanagers organiseerde bij het Gezondheidscentrum de Amazone, midden in de wijk Overvecht, voelde ik meteen: dit is dé plek. Studenten kunnen hier niet alleen leren van professionals, maar ook van elkaar, én van de wijk. Het sluit perfect aan bij onze visie. Ik ben na het werkbezoek gebleven en heb direct een plan geschreven samen met docenten van de Hogeschool Utrecht en het gezondheidscentrum zelf. Hier kunnen onze doktersassistenten in opleiding praktijkervaring opdoen in de wijk tijdens de oriëntatiestage in hun eerstejaar. Zo maken ze kennis met alle uitdagingen in de praktijk. Toen het plan rond was heb ik het besproken met mijn manager en het MT en die waren akkoord.”

Praktijkervaring in de wijk
“In het gezondheidscentrum maken onze studenten kennis met de volle breedte van het vak. Ze starten hun dag in het ‘Papiercafé’, waar wijkbewoners met vragen over brieven, formulieren en belastingzaken langskomen. Studenten helpen de bewoners hiermee op weg en vinden het ontzettend leerzaam, maar ze geven ook aan dat ze nieuwsgierig zijn naar het werk van de huisarts. Dat geeft ons waardevolle input om de samenwerking verder te ontwikkelen,” aldus Anna. Ook het gezondheidscentrum keek uit naar de komst van de studenten. 

Iftar
De studenten zijn enthousiast: zo organiseerden ze zelf een iftar voor het team en voelen ze zich gehoord en gezien. “Wat mooi is,” vertelt Anna, “is dat ze hier ervaren hoe belangrijk het is om met andere disciplines samen te werken. Ze lopen samen op met studenten van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht. Voor velen is dit de eerste kennismaking met het hbo of wo — een waardevolle ervaring.”

De kracht van de wijkplaatsen
De samenwerking in Gezondheidscentrum de Amazone is onderdeel van een groter verhaal: de Wijkplaatsen Gezond Stedelijk Leven (City Deal Kennis Maken). In deze wijkplaatsen werken studenten, docenten, onderzoekers, gemeente en wijkprofessionals samen aan concrete vraagstukken. Van gezondheidsbevordering en bestaanszekerheid tot kansrijk opgroeien. En dat doen we niet alleen op papier, maar midden in de wijk, samen met bewoners.

“We brengen het klaslokaal de wijk in,” legt Anna uit. “Studenten leren in een rijke, levensechte omgeving. Ze werken samen met andere opleidingen, met onderzoekers en wijkprofessionals. En misschien nog wel het belangrijkste: ze dragen bij aan échte veranderingen in het leven van mensen.”

Wat levert het op?

  • Voor onze studenten: praktijkervaring die verder gaat dan een stageplek. Ze ontdekken hun talenten, werken interprofessioneel samen en leren wat nodig is om als zorgprofessional écht verschil te maken.
  • Voor de inwoners: directe hulp, aandacht en oplossingen voor hun vragen. Ze hebben regie over de thema’s die belangrijk zijn in hun wijk.
  • Voor de professionals en de gemeente: een levende leeromgeving waarin iedereen leert van elkaar, werkt aan complexe opgaven en samen de stad gezonder maakt.

Van oriëntatiestage naar toekomst
Voor onze studenten Doktersassistent is het vaak lastig om stageplekken te vinden. De samenwerking met gezondheidscentrum De Amazone en de Wijkplaats laat zien hoe we samen met de wijk kansen creëren. Anna kijkt daarbij vooruit: “Ik hoop in februari nóg meer studenten deze kans te bieden. Wij zijn er trots op dat onze studenten hier direct een bijdrage leveren aan het Utrecht van morgen.”