
Kort samengevat
Je leert machines bouwen, onderhouden en repareren. Denk aan liften, tanks, bouwkranen, printers en sorteermachines. Machines zijn overal nodig, in elk bedrijf. Dat maakt het beroep van een mechatronicus zo veelzijdig.
Vakken & inhoud
Leerwerkplek
Werkervaring opdoen bij een leerbedrijf.
Theorievakken
Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan & wereldburgerschap.
Praktijkvakken
Elektrotechniek, besturingstechniek, CAD-tekenen, programmeren.
Opleiding in beeld
Iets voor jou?
Dit ga je leren
Locaties
Uitgebreide informatie
Je wordt opgeleid tot zelfstandig mechatronicus. Binnen jouw werk komen verschillende vakgebieden samen: werktuigbouwkunde, elektro- en besturingstechniek.
Je bouwt bijvoorbeeld besturingskasten, mechanische installaties of deelproducten en voegt die samen tot grote machines. Je test deze machines en stelt ze bij de klant in bedrijf. Denk hierbij aan sorteermachines, verpakkingsmachines en (complexe) productielijnen.
Als technicus bouw je nieuwe apparatuur en bedenk je hoe je bestaande apparatuur kunt verbeteren. Je programmeert besturingssystemen en onderhoudt en repareert mechanische systemen. Ook ga je aan het werk met robots binnen de automatisering.
MAKE Center
Je volgt deze opleiding in het MAKE Center. Dit is een samenwerking tussen ROC Midden Nederland en OpleidingsBedrijf Metaal (OBM Midden Nederland). De lessen vinden plaats in de mooie praktijkhal van MAKE in Nieuwegein, waar de nieuwste technische machines staan. Zo is jouw opleiding echt een toevoeging op jouw werk.
Je gaat werken in een erkend leerbedrijf. Dat wil zeggen dat het een bedrijf is dat aansluit bij wat je leert op je opleiding. Studenten Technicus Mechatronica werken bij bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw.
Tijdens deze bbl-opleiding werk je in een leerbedrijf en kom je 1,5 dag per week naar school. Een volledige dag en een avond. We helpen je met het vinden van een passend leerbedrijf. Je hele opleiding word je begeleid door dezelfde docenten en praktijkopleider.
Algemene vakken
- Nederlands
- Engels
- rekenen
- loopbaan & burgerschap
Praktijkvakken
- elektrotechniek
- besturingstechniek (pneumatiek en hydrauliek)
- programmeren
- robotisering
- CAD-tekenen
Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek of -bijeenkomst. Je krijgt informatie over de opleiding Technicus Mechatronica en je kan al je vragen stellen. Je ontvangt de uitnodiging via e-mail.
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor de opleiding Technicus Mechatronica is het lesgeld € 715 voor het schooljaar 2024 - 2025 .
Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop.
- Vmbo Kader en TL
- Een mbo-niveau 3 diploma in de vakrichting
- Een havo of vwo diploma
Is jouw vooropleiding havo of vwo? Dan kun jij de opleiding in 2 jaar afronden.
Aan het werk
Na je opleiding kun je aan de slag bij verschillende technische bedrijven.
Verder leren
Nog niet klaar met leren? Je kunt verder leren op het hbo, denk aan:
- Mechatronica
- Elektrotechniek
- Werktuigbouwkunde
- Bedrijfskunde
Alle kwalificaties die door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden vastgesteld krijgen een crebonummer. Scholen gebruiken deze codes voor hun administratie.
Crebonaam: Technicus Mechatronica
Crebonummer: 25893
Meld je nu aan!
Je meldt je in minder dan 5 minuten aan via ons aanmeldformulier. Houd je DigiD bij de hand.
Vragen? studieinfo@rocmn.nl