Kort samengevat
Ben jij graag onderweg? Op de opleiding Chauffeur Wegvervoer zit je achter het stuur van jouw vrachtwagen en breng je goederen van de ene plek naar de andere plek.
Praktische info
Niveau | 2 |
---|---|
Leerweg | Werken en leren (bbl) |
Duur | 2 jaar |
Locatie | Nieuwegein |
Lesgeld | |
Start |
Vakken & inhoud
Algemene vakken
Personenauto rijden (B), Vrachtwagen rijden (rijbewijs C en CE), laadlijst lezen en controleren, ritafhandeling, bedrijfswagentechniek.
Praktijkvakken
Vrachtwagen rijden (rijbewijs C en CE), laadlijst lezen en controleren, ritafhandeling, bedrijfswagentechniek.
Leerwerkplek
Werken bij een groot transportbedrijf
Opleiding in beeld
Iets voor jou?
Dit ga je leren
Locaties
Studentenverhalen
Uitgebreide informatie
Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je 1 dag in de week naar school komt en 4 dagen per week werkt bij een erkend leerbedrijf. Bij het leerbedrijf leer je het vak vrachtwagenchauffeur in de praktijk.
Op school krijg je vaklessen en algemene vakken.
Certificaat
Tijdens de opleiding kun je het ADR-basiscertificaat halen. Dit heb je nodig om gevaarlijke stoffen over de weg te mogen vervoeren in Europa.
Examens
De praktijkexamen (Proeven van bekwaamheid) worden afgenomen in onze praktijkhal met onze eigen vrachtwagen.
Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te doen. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.
Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je gaat zelf op zoek naar een baan. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek en school onderhoudt contact met je praktijkopleider.
Studenten van de opleiding Chauffeur Wegvervoer werken bijvoorbeeld bij een transportbedrijf. Als vrachtwagenchauffeur ben je veel onderweg en is geen dag hetzelfde. Je komt op veel plekken terwijl je goederen van a naar b brengt. Achter het stuur van je vrachtwagen draag je een grote verantwoordelijkheid: voor de vrachtwagen en de lading en voor andere weggebruikers.
Algemene vakken
- Nederlands
- Engels
- rekenen
- loopbaan & wereldburgerschap
Praktijkvakken
- vrachtwagen besturen (rijbewijs C en/of CE)
- ritvoorbereiding en ritafhandeling
- bedrijfswagentechniek
- goederenadministratie
Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek of bijeenkomst. Je krijgt informatie over de opleiding Chauffeur Wegvervoer en je kan al je vragen stellen. Je ontvangt de uitnodiging via e-mail.
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor de opleiding Chauffeur Wegvervoer is het lesgeld € 295 voor het schooljaar 2024 - 2025 .
Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop.
- Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
- Of een mbo-diploma entree of vergelijkbaar niveau.
Aan het werk
Na 2 jaar studeer je af als chauffeur wegvervoer en kun je aan het werk als vrachtwagenchauffeur in het binnen- en buitenland.
Verder leren
Nog niet klaar met leren? Je kunt verder leren op het mbo, denk aan:
- Logistiek Teamleider niveau 3
Alle kwalificaties die door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden vastgesteld krijgen een crebonummer. Scholen gebruiken deze codes voor hun administratie.
Crebonaam: Chauffeur Wegvervoer
Crebonummer: 25671
Studie in Cijfers helpt leerlingen en hun ouders bij het maken van een goede studiekeuze. Studie in Cijfers geeft namelijk informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Het is ontwikkeld samen met JOB, LAKS, FNV Jong, CNV Jongeren, onderwijs en bedrijfsleven.
Bekijk Studie in Cijfers van de opleiding Chauffeur Wegvervoer (bbl).
Structuurbaan 6, Nieuwegein
- Februari 2025
- Augustus 2025
Meld je nu aan!
Je meldt je in minder dan 5 minuten aan via ons aanmeldformulier. Houd je DigiD bij de hand.
Vragen? studieinfo@rocmn.nl