Navigatie


Hoe zit het mbo in elkaar?

Mbo'ers zijn keihard nodig om Nederland draaiende te houden. Je vindt mbo'ers dan ook in alle branches. Verpleegkundigen, onderwijsassistenten, eventmanagers, engineers, content creators, logistiek supervisors en nog meer: allemaal mbo'ers.

Mega Belangrijk Onderwijs

Kies je voor het mbo, dan kies je voor een goede voorbereiding op je toekomst. En goede kansen op de arbeidsmarkt, want daar is een mbo-diploma veel waard. Je kunt natuurlijk ook verder studeren, op een volgend mbo-niveau of op het hbo.

Een groep jongeren zit op een bank. Ze lachen en hebben het gezellig samen.

Populaire onderwerpen

Aanmelden en kennismaken

Aanmelden, kennismaken en starten met je mbo-opleiding. Hoe werkt dat eigenlijk? In een paar stappen ga jij naar je nieuwe opleiding toe.

Vier studenten staan op een rij en kijken lachend in de verte

Kosten mbo

De kosten voor studeren op het mbo bestaan uit les- of cursusgeld, boeken, leermiddelen en soms kleding of excursies. Je betaalt pas lesgeld als je op 1 augustus van het schooljaar minimaal 18 jaar bent. 

studenten zitten in de klas te werken achter hun laptop

Alles over het mbo

Niveau 1 (entree)

Je werkt als assistent en je voert eenvoudige taken uit onder begeleiding van collega’s. Je kunt op dit niveau beginnen zonder vooropleiding. 

Niveau 2

Je wordt opgeleid tot vakman/vakvrouw. Je bent vooral praktisch bezig en doet uitvoerend werk. 

Niveau 3

Je leer zelfstandig uitvoerende werkzaamheden te verrichten in jouw vakgebied. 

Niveau 4

Je voert volledig zelfstandig je werk uit en bent breed inzetbaar. Ook kun je een specialisatie ontwikkelen of een leidinggevende functie vervullen. Je kunt doorstromen naar het hbo. 

Om toegelaten te worden tot een opleiding heb je een bepaalde vooropleiding nodig. 

NiveauVooropleidingseis
Niveau 1Geen diploma vooropleiding
Niveau 2Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3
  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Minimaal overgangsbewijs van klas 3 naar 4 op havo of vwo 
Niveau 4
  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Minimaal overgangsbewijs van klas 3 naar 4 op havo of vwo 
Niveau 4 mhbo
  • Diploma vmbo theoretische leerweg met de minimaal vereisten cijfers op je eindlijst
  • Overgangsbewijs van klas 4 naar 5 havo of vwo  

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen, dan kom je soms in aanmerking voor een toelatingsonderzoek

Extra toelatingseisen mhbo

Voor de specifieke toelatingseisen van een mhbo opleiding raden we je aan de opleidingsinformatie te bekijken.

Aanvullende toelatingseisen

Er zijn opleidingen met aanvullende toelatingsvoorwaarden, dat noemen we selectie-opleidingen. 

Vooropleiding in het buitenland

Heb je een vooropleiding in het buitenland en geen gewaardeerd diploma? Neem dan contact op met Jetske van Woerden, coördinator geïntegreerde trajecten, en bespreek de mogelijkheden. Zij is bereikbaar via 06 13 41 16 81 of j.vanwoerden [at] rocmn.nl (j[dot]vanwoerden[at]rocmn[dot]nl)

Er zijn 2 onderwijsvormen binnen het mbo:

1 Beroepsopleidende leerweg (bol)

Je krijgt les op school en loopt daarnaast stage in de praktijk. Het grootste deel van de opleiding ben je op school. 

2 Beroepsbegeleidende leerweg (bbl)

Je werkt ongeveer 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 dag per week naar school. Dit is een combinatie van werken en leren.

Switchen tussen bol en bbl

Je kunt overstappen tussen een bol- en bbl opleiding. Bijvoorbeeld als je start met een bol-opleiding en na je stage kan blijven werken bij je stagebedrijf. In overleg met je opleiding mag je dan meestal overstappen naar de bbl-variant van je opleiding (als die er is).

In het mbo is stagelopen in de praktijk verplicht. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (bpv) genoemd. Tijdens deze bpv-periode doen studenten werkervaring op bij een erkend leerbedrijf.  

Voor bol-opleidingen geldt dat minimaal 20% en maximaal 59% van de studieduur besteed wordt aan stage. Voor bbl-opleidingen geldt dat minimaal 60% van de opleidingstijd binnen een erkend leerbedrijf plaatsvindt.

Erkende leerbedrijven en stageplekken vind je op stagemarkt.nl

Hoe lang een opleiding duurt, hangt af van het niveau van de opleiding en soms ook van jouw kennis en ervaring. Kijk altijd bij de opleiding van jouw keuze voor de exacte duur. 

NiveauDuur
Niveau 11 jaar
Niveau 21 - 2 jaar
Niveau 32 - 3 jaar
Niveau 43 - 4 jaar
Niveau 4 mhbo2 jaar

Versnellen

Soms kan je een opleiding versneld afronden. Informatie daarover vind je op de opleidingspagina.

De meeste opleidingen starten eind augustus of begin februari. De exacte datum krijg je via de mail te horen. Sommige opleidingen hebben een doorlopende of flexibele instroom. Op de opleidingspagina staan altijd de mogelijke startdata vermeld.

Meer informatie

Toelatingsonderzoek leerlingen voortgezet onderwijs

Zit je op het voortgezet onderwijs en behaal je daar geen diploma? Dan kan je in sommige gevallen starten op het mbo. Lees in onze toelatingsprocedure of je in aanmerking komt voor het toelatingsonderzoek. 

Dit onderzoek is niet bedoeld voor gediplomeerde leerlingen die op een hoger niveau willen starten dan waar ze met hun diploma recht op hebben. 

Toelatingsonderzoek andere doelgroepen
  • Ben je al langer dan 1 jaar van het voortgezet onderwijs af en heb je geen diploma? Dan kan je in aanmerking komen voor een toelatingsonderzoek. Daarmee onderzoeken we of je op een hoger niveau geplaatst kan worden, dan volgens je vooropleiding mogelijk is.
  • Je komt in aanmerking als je vmbo kader, gemengd, tl of een opleiding van vergelijkbaar niveau hebt doorlopen. Je meldt je aan voor de opleiding van jouw keuze en geeft aan dat je in aanmerking wilt komen voor een toelatingsonderzoek.  

Alle bol-studenten hebben recht op een ov-kaart en soms heb je ook recht op studiefinanciering. Dit geldt niet voor bbl-studenten en bol-studenten vanaf 30 jaar. Bekijk alle voorwaarden.

Ben je bij de start van het schooljaar jonger dan 18 jaar? En heb je niet voldoende middelen om lesmateriaal te betalen? Dan kom je soms in aanmerking voor ondersteuning. Om van deze regeling gebruik te kunnen maken, doe je een aanvraag voor het Studentenfonds

Voor de meeste bbl-opleidingen moet je zelf op zoek naar een baan bij een erkend leerbedrijf. Erkende leerbedrijven en stageplekken vind je op stagemarkt.nl of op de website van Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (s-bb).

Onze selectieopleidingen

Ondersteuningsaanbod

Kun je je moeilijk concentreren in de klas? Of vind je het lastig om samen te werken en contact te maken met je klasgenoten? Onze begeleiders gaan met jou in gesprek om te kijken wat je nodig hebt. We maken daarbij gebruik van de informatie die er al is, zoals een overdracht van je vorige school en andere belangrijke informatie die je wilt delen.

We hebben kennis en ervaring over bijvoorbeeld dyscalculie, dyslexie, autisme, AD(HD), lichamelijke beperking of chronische ziekte. Als we bepaalde kennis niet hebben, schakelen we experts in om ons te adviseren.

Twijfel je over jouw studiekeuze? Vind je bijvoorbeeld je opleiding niet leuk of te moeilijk? Dan kun je terecht bij een loopbaancoach. Deze coach denkt graag met je mee en onderzoekt samen met jou je interesses en talenten. Daarna kijken we welke opleidingen en beroepen hier goed bij passen, zowel binnen als buiten ROC Midden Nederland. 

Soms is er thuis iets aan de hand waardoor het op school niet lekker gaat. Of het lukt je daardoor niet om naar school of stage te komen. Bijvoorbeeld omdat er iets is met je gezondheid of je ouders. Onze schoolmaatschappelijk werkers of het Buurtteam MBO zijn er voor je, luisteren naar je en denken met je mee.

Lukt het je niet om je studie of je leermiddelen te betalen of heb je andere vragen over geld? Dan kun je naar het Financieel Spreekuur (FiS). Studenten en hun ouders/ verzorgers kunnen hier terecht voor informatie en advies over verschillende financiële regelingen voor mbo-studenten. Onze FiS-medewerkers nemen de mogelijkheden met je door en kunnen je indien nodig ook helpen bij het invullen van aanvraagformulieren.

Wil je beter voor jezelf leren opkomen? Heb je last van spanning bij toetsen? Wil je graag leren om minder snel boos te worden? We hebben diverse (groeps)trainingen waarin je samen met andere studenten werkt aan je eigen leerdoelen. We bieden onder andere de volgende trainingen aan: faalangst, empowerment en studeren met AD(H)D.