Opleidingen

Keuzedeel Voeding & Hospitality in Zorg en Welzijn

  • keuzedeel
  • Niveau 2
  • 1 - 3 maanden
Een medewerker in de zorg zit bij een oudere cliënt.

Kort samengevat

Gastheerschap is een vak apart. Daarvoor heb je kennis van zaken en vaardigheden nodig. Binnen de sector zorg en welzijn gaat het dan over voeding- en dieetleer, gastvrijheid en de beleving van gasten. Met gasten bedoelen we medewerkers, patiënten, cliënten, bewoners en bezoekers in de zorg. 

  • Training op locatie en e-learning

  • Jij leert om de gastvrijheid te verbeteren 

  • Je serveert eten en drinken en ondersteunt bij het nuttigen daarvan

  • Na deze opleiding kan jij de gasten nog beter van dienst zijn

Praktische info

Niveau
Niveau 2
Omvang
5 lesdagen
Officiële naam
Voeding en Hospitality in Zorg en Welzijn
Code
K1137
Locatie
Nieuwegein
Leervorm
keuzedeel
Duur
1 - 3 maanden
Kosten

€ 745

Startdatum

Nog niet bekend, neem contact met ons op

Jouw profiel

Je werkt al een aantal jaar als gastheer of gastvrouw in de zorg en wil meer kennis over zaken als voedingsleer en dieetleer. Je wil je gastvrije vaardigheden verder ontwikkelen.   

  • Je werkt minimaal 8 uur per week in de zorg

  • Je hebt een werkbegeleider of praktijkopleider op de werkplek

  • Je bent bereid om tijd te steken in het leertraject en zelfstudie (2 tot 3 uur in de week)

  • Je wil het allerbeste voor de gasten

Studiebelasting

Lesuren

Eten en drinken bereiden, slikproblematiek en gastheerschap.

15 uren

Zelfstudie

E-learning dieetleer en voedingsleer.

17 uren

Locaties

Dit ga je leren

Uitgebreide informatie

Het keuzedeel bestaat uit 5 trainingen. In die trainingen behandelen we onderwerpen als: 

  • Voedingsleer 
  • Dieetleer 
  • Slikproblematiek 
  • Gastheerschap 
  • Gastvrijheid 

Je leert onder andere:  

  • Wat gastvrijheid is en hoe je het kan verbeteren.  
  • Signaleren van de behoeften van een gast, patiënt of cliënt en hierop inspelen.  
  • Je op een passende manier gedragen en passend communiceren bij gasten, patiënten en cliënten 
  • Eten en drinken bereiden en serveren in de rol van gastvrouw of gastheer. 
  • Hoe je om gaat met wensen en bezwaren 
  • Voedingswensen en –gewoonten in kaart brengen 
  • Informeren en adviseren over voeding. 
  • De oorzaken en signalen van slikproblemen, wat verslikking is en hoe je moet handelen wanneer iemand zich verslikt  
  • Ondervoeding herkennen  
  • Welke diëten er zijn en wat deze diëten betekenen voor het voedingsaanbod 

Je volgt 2 e-learning modules: 

  1. Voedingsleer: voedingsstoffen, medische voeding, voeding bij ziekte (deel 1 en 2) 
  2. Dieetleer: energie- en eiwit verrijkte diëten, voedingsstofbeperkte diëten, voedingsstofvrije diëten, overige diëten. 

Het keuzedeel bestaat uit 5 bijeenkomsten van 3 uur. Elke 2 weken heb je 1 bijeenkomst. Na elke bijeenkomst heb je een examen in de vorm van een proeve van bekwaamheid. De proeve van bekwaamheid is een praktijkopdracht en duurt 1 uur.  

E-learning

Naast de bijeenkomsten werk je aan de opdrachten van de e-learning modules voedingsleer en dieetleer. Dat doe je tijdens je werk of thuis. De e-learning duurt 2 uur.

Na dit keuzedeel kun je de rol van gastheer of gastvrouw op een goede en verantwoorde manier uitvoeren.

  • Je hebt een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of vergelijkbaar. 
  • Je werkt al een aantal jaar als gastheer of gastvrouw in de sector zorg en welzijn. 
  • Je hebt daarom al kennis van de zorgvrager (ziektebeelden, beperkingen) en dieetvoorschriften (ziektebeelden, geloofsovertuiging, levensovertuiging). 
  • Je beheerst de Nederlandse taal zodat je de lessen kunt volgen. 
  • Je werkt minimaal 8 uur per week in de zorg. 
  • Je hebt een werkbegeleider of praktijkopleider op je werkplek. 
  • Je bent bereid om tijd te steken in het leertraject en zelfstudie (2 tot 3 uur in de week).

Sluit je het keuzedeel goed af, dan ontvang je het officieel landelijk erkend mbo-certificaat K1137 Voeding & Hospitality in zorg en welzijn.  

De kosten voor het keuzedeel zijn € 745 per deelnemer (vrijgesteld van btw), onder voorbehoud van prijswijzigingen.  

Heb je vragen?

Wil je weten wanneer het keuzedeel Voeding & Hospitality in Zorg en Welzijn start of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op.

Mira Dekker

Operationeel Projectleider

Ook interessant?

Deze scholing voor jouw organisatie?

Désirée kijkt graag samen naar de mogelijkheden.

Désirée Verhagen