Navigatie


Nieuws en verhalen

Switchen van branche, leren en ontwikkelen

Labels:
  • Verhaal
  • mbo voor professionals
Datum:

Mel Smit (hen/hun) is chef-kok bij restaurant MOOS op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Hiervoor heeft Mel de opleiding tot muziekdocent gevolgd en de stand- en decorbouwopleiding. Over Mels oriëntatieproces, het switchen van branche en de uitdagingen die Mel daarbij ervaart, vertelt hen in dit interview. 'Ik ben nu chef bij een restaurant, wat ik ontzettend leuk vind en waarin ik veel uitdaging vind.'

Wat heb je gedaan voordat je kok werd?

'Ik heb hiervoor de opleiding docent muziek (hbo) en daarna de opleiding stand -en decorbouw (mbo) afgerond. Docent muziek vond ik geen leuk beroep, daar kwam ik al snel achter. Stand- en decorbouw heb ik vervolgens afgerond midden in de coronaperiode, waardoor er in dit vakgebied weinig werk was. Ik ben daarom in een restaurant in de afwas gaan werken en ben zo eigenlijk de horeca in gerold. De chef van dit restaurant wilde mij graag als keukenhulp in plaats van afwasser.'

Hoe is jouw oriëntatieproces verlopen richting de koksopleiding? 

'Na een tijdje te hebben gewerkt als keukenhulp, zag dit restaurant potentie in mij en wilden zij investeren in een koksopleiding.
Samen met de chef ben ik op zoek gegaan naar een opleiding. Deze moest deeltijd zijn, zodat ik nog wel gewoon kon blijven werken. Ook vond ik het belangrijk dat het niet een jarenlange studie was en dat het in de buurt van Utrecht was. Zo kwamen we uit bij de volwassenopleiding Kok niveau 2 bij ROC Midden Nederland in Nieuwegein.'

Wat vind je van de opleiding?

'Ik vond het een prettige opleiding en leuk om te zien dat het zo veel verschillende mensen aantrok. Iedereen had zijn eigen reden om de opleiding te volgen. Hobby, bijbaan, pensioen, omscholing, enzovoort. Hierdoor waren er veel verschillende begin niveaus, wat je bij het regulier onderwijs veel minder hebt, omdat iedereen rond dezelfde levensfase aan de opleiding begint. Maar juist hierdoor kon je veel van elkaar leren. Ik had dan al wel wat ervaring in een restaurantkeuken, maar iemand die al jaren voor een groot gezin kookt, heeft weer hele andere ervaringen om te delen. Iedereen was heel behulpzaam en samenwerken ging gemakkelijk.'

Hoe ervaarde je de opleiding?  

'Er was een duidelijke leerlijn en je kreeg bij les 1 al de jaarplanning. Hierdoor wist je aan het begin van het jaar waar je aan toe was. Het kooklokaal was goed ingedeeld, iedereen had genoeg ruimte en alle materialen waren aanwezig en te gebruiken. Sommige kooklessen waren erg intensief, doordat er veel lesstof in korte tijd behandeld moest worden. Hierdoor zag ik soms door de bomen het bos niet meer, maar stressbestendigheid leren hoort ook bij het vak.'

Hoe vind je het werk dat je nu doet?

'Ik ben nu chef bij een restaurant, wat ik ontzettend leuk vind en waarin ik veel uitdaging vind. Ook merk ik dat in dit vakgebied al mijn eerdere opleidingen goed van pas komen. Met mijn docentenachtergrond lukt het mij om nieuw personeel in te werken en goed uit te leggen hoe zij mijn gerechten moeten maken. En de creativiteit uit de decorbouw komt ook goed van pas, want de opmaak van borden is een kunst op zich.'

Welke adviezen heb jij voor andere volwassenen die erover denken om over te stappen naar een ander beroep of andere sector?

'Doen! Ik werd niet (meer) gelukkig van wat ik deed en je besteedt zo’n 70% van je tijd in de week aan werken, dus als je dan iets doet wat je niet leuk vindt, kunnen je weken best zwaar vallen. En je kunt altijd terug, dus niet geschoten is altijd mis.'