Subsidies en financiële regelingen leren en werken
Investeren in scholing maakt je aantrekkelijk als werkgever voor je huidige én nieuwe werknemers.

Door een opleiding, cursus of training aan te bieden, zorg je dat de kennis en vaardigheden aan blijven sluiten bij de ontwikkelingen in de markt. En als werkgever kom je in aanmerking voor diverse financiële regelingen. Dat maakt het nog aantrekkelijker om te investeren in de groei en ontwikkeling van jouw personeel.
De subsidies in het kort
De Subsidieregeling praktijkleren is een tegemoetkoming voor de kosten die je als werkgever maakt voor de begeleiding van de student. Deze subsidie stimuleert werkgevers om bbl-studenten een praktijk- of werkleerplek aan te bieden, zodat zij beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt.
De maximale subsidie is € 2700 per leerbaan. Als er meer aanvragen zijn dan verwacht, daalt de subsidie per student. Wil je meer informatie of een aanvraag indienen? Ga naar de Subsidieregeling praktijkleren op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Werkgevers kunnen subsidie aanvragen om (nieuwe) werknemers te scholen voor een nieuwe of volgende baan in een maatschappelijk cruciale sector. Denk aan de zorg, kinderopvang of de techniek. Tot en met 2027 is er ruim € 73 miljoen beschikbaar voor deze scholingssubsidie.
De werkgever krijgt een deel van de opleidingskosten vergoed die worden gemaakt voor het scholen van nieuwe of huidige werknemers. Het gaat om praktijkgerichte opleidingen waarbij mensen tegelijkertijd werken en leren. Het percentage dat werkgevers vergoed krijgen, hangt af van het niveau van de te volgen opleiding.
Later dit jaar kunnen ook samenwerkingsverbanden van werkgevers- en werknemersorganisaties en/of O&O-fondsen met arbeidsmarktregio’s en provincies deze subsidie als collectief aanvragen. Meer weten? Bekijk de SLIM-regeling op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
SectorplanPlus is een meerjarige subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor werkgevers in zorg en welzijn. Met deze subsidie kan een extra impuls gegeven worden aan instroom en doorstroom in de sector door scholing.
Als werkgever kan je de subsidie bijvoorbeeld inzetten voor beroepsopleidingen of het opleiden van praktijk- en werkbegeleiders. Ook opleidingstrajecten gericht op het behoud van werknemers komen in aanmerking voor subsidie. Op de website van SectorplanPlus vind je meer informatie over deze subsidie.
Als je iemand met een arbeidsbeperking in dienst neemt, kun je in aanmerking komen voor loonkostensubsidie van de gemeente. Werknemers met een arbeidsbeperking kunnen niet altijd het minimumloon verdienen. Met de loonkostensubsidie krijgt de werknemer het normale salaris en wordt het verschil tussen loonwaarde (mindere productiviteit) en minimumloon vergoed. De maximale vergoeding is 70% van het minimumloon. Je kunt de loonkostensubsidie aanvragen bij de gemeente.
Het Leerwerkloket is een onafhankelijk samenwerkingsverband in opdracht van het Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Iedere arbeidsmarktregio heeft een Leerwerkloket. Het Leerwerkloket adviseert onder andere werkgevers op het gebied van leren en werken vanuit de visie Leven Lang Ontwikkelen. Op de websites van Leerwerkloket Utrecht vind je informatie van alle subsidies en financiële regelingen voor leren en werken.
Meer weten over subsidies?
Wil je weten voor welke financiële ondersteuning vanuit de overheid of branche jij in aanmerking komt?
Neem dan nu contact op met een accountmanager.
Wil je meer weten over de mogelijkheden?
Onze accountmanagers bespreken graag samen de opties die het beste aansluiten bij de wensen en behoeften van jouw organisatie en werknemers.