Kort samengevat
Kennis van palliatieve zorg wordt steeds belangrijker, omdat mensen steeds ouder worden en langer thuis wonen. Tijdens dit verdiepende keuzedeel leren verzorgenden en verpleegkundigen in jouw organisatie hoe ze zorgvragers die ongeneeslijk ziek zijn op een goede manier kunnen begeleiden.
Praktische info
Niveau | Niveau 3 & 4 |
---|---|
Omvang | 6 dagdelen |
Officiële naam | Verdieping Palliatieve Zorg |
Code | K1006 |
Locaties | Amersfoort, Utrecht en Incompany |
Leervorm | keuzedeel |
Duur | 1 - 3 maanden |
Kosten | Op aanvraag |
Startdatum | In overleg |
Deze scholing voor jouw organisatie?
Inge kijkt graag samen naar de mogelijkheden.
Inge van Erp
Geschikt voor
Dit keuzedeel is interessant voor verzorgenden en verpleegkundigen die werken in de thuiszorg, verpleeghuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, verstandelijk gehandicaptenzorg, een hospice of in een wooneenheid en te maken krijgen met palliatieve zorg.
Locaties
Uitgebreide informatie
De complexiteit van zorg neemt toe. o.a. omdat mensen steeds ouder worden en langer thuis wonen. Hierdoor wordt palliatieve zorg ook steeds belangrijker. Iedere burger moet verzekerd zijn van goede palliatieve zorg op de gewenste plaats, op het juiste moment en door de juiste zorgverleners. Dit keuzedeel leert deelnemers hoe ze kunnen omgaan met zorgvragers die ongeneeslijk ziek zijn.
In de lessen houden we rekening met de verschillen in rollen en taken van een verpleegkundige en verzorgende. Waar nodig maken een duidelijk onderscheid.
Leerdoelen
- Samenwerken met een integraal disciplinair team waar zorgvrager en naasten onderdeel van uitmaken.
- Verdieping van kennis en het toepassen daarvan over de meest voorkomende symptomen waaronder pijn, benauwdheid, vermoeidheid, etc.
- Verdieping in kennis over en reflectie op ethische vraagstukken binnen de palliatieve zorg.
- Verdieping van communicatievaardigheden om met de zorgvrager in gesprek te gaan over de laatste levensfase.
Dit keuzedeel bestaat uit 6 lesdagen van 3 uur. Daarnaast moeten de deelnemers rekening houden met 2 tot 3 uur aan voorbereidingstijd per lesdag. Onderstaande onderwerpen komen aan bod.
Theorie
- De 4 fasen van palliatieve zorg
- Meest voorkomende lichamelijke en psychische problemen in de palliatieve fasen
- Sociale kaart gericht op palliatieve zorg
- Actuele maatschappelijke ontwikkelingen en discussies over palliatieve zorg, zoals beslissingen rondom het levenseind, euthanasie, voltooid leven en palliatieve sedatie
- Wet- en regelgeving over levenseinde, euthanasie en palliatieve sedatie
- Meest voorkomende en gebruikte medicatie in relatie tot veelvoorkomende ziektebeelden en symptomen in de palliatieve fasen.
- Methodieken en instrumenten om ethische en morele dilemma's te bespreken
Begeleiden
- Tijdig de palliatieve fasen signaleren om zo onnodige problemen in deze fasen te voorkomen
- Eventuele hiaten in palliatieve zorg signaleren
- De zorgvrager en naastbetrokkenen ondersteunen op een passende wijze
Samenwerken en overleggen
- Samenwerken en zorg (inter- en multidisciplinair) afstemmen met collega's in de palliatieve (netwerk) zorg binnen de eigen beroepsgrenzen
- Tijdig andere deskundigen betrekken
Ethisch en integer handelen
- Ethische vraagstukken bespreken met zorgvrager en naasten
- Zingevingsproblematiek signaleren bij de zorgvrager en naasten
- Omgaan met diversiteit
- Omgaan met de meest voorkomende problemen in de sociale context, zoals het verschil tussen het proces van zorgvrager en die van de naasten
- Betrokkenheid tonen en een professionele houding hebben
Behoeften en verwachtingen van de 'klant'
- Gebruik maken van meetinstrumenten, zoals de lastmeter en DOS-score
- Verschillende coping strategieën herkennen en hiermee omgaan
- Tijdig en regelmatig in gesprek gaan met de zorgvrager en naastbetrokkenen om wensen en behoeften te inventariseren en te bespreken
- Duidelijke afspraken maken met zorgvrager, naasten en overige betrokkenen
Deelnemers kunnen kiezen of ze het keuzedeel willen afronden met een mbo-certificaat of een bewijs van deelname. Deelnemers die kiezen voor de route van het mbo-certificaat sluiten het keuzedeel af met een praktijkexamen. Het praktijkexamen vraagt een tijdsinvestering van de deelnemer en de begeleider en/of beoordelaar. Hoeveel dit exact is hangt af van de casuïstiek en de beroepspraktijk.
Na het volgen van dit keuzedeel zijn deelnemers nog beter in staat goede palliatieve zorg te verlenen.
Deelnemers aan dit keuzedeel moeten een mbo-diploma niveau 3 of 4 in de zorg hebben.
Afsluiten met een mbo-certificaat
Om het praktijkexamen voor het mbo-certificaat te kunnen doen, moet de deelnemer een contract hebben bij een door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) erkend leerbedrijf. Ons advies is dat de deelnemer een contract heeft voor minimaal 1 dag per week.
Afsluiten met een bewijs van deelname
Voor het bewijs van deelname adviseren we dat de deelnemer een contract heeft bij een door SBB erkend leerbedrijf, maar dit is geen voorwaarde.
Deelnemers die het keuzedeel afronden met een praktijkexamen, voldoende aanwezig zijn geweest bij de lessen en voldoende praktijkuren hebben gemaakt, ontvangen het mbo-certificaat K1006 Verdieping palliatieve zorg.
Deelnemers die geen praktijkuren en -examen willen doen, ontvangen een bewijs van deelname bij voldoende aanwezigheid en een actieve bijdrage aan de opdrachten en lesdagen.
Accreditatie
Dit keuzedeel levert accreditatiepunten op voor het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&V). Ook voldoet deze scholing aan de eisen die door de zorgverzekeraars worden gesteld aan verpleegkundigen en verzorgenden die palliatieve zorg verlenen.